
Havermout & Havervlokken
Havermout en havervlokken zijn weer terug van weggeweest. Deze oeroude graansoort vindt weer een herintrede in de Nederlandse huishoudens en is uitermate geschikt om te verwerken in een heerlijk ontbijtje!

Wat is haver?
Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. De oorsprong van haver ligt in China, maar in het westen wordt het al duizenden jaren verbouwd voor zowel mensen als dieren.
Haver is net als bijvoorbeeld tarwe en spelt een graansoort. In tegenstelling tot de meeste graansoorten is haver van nature glutenvrij. Wel is het verstandig om op te passen als je een glutenallergie hebt. Tijdens het productieproces is het mogelijk dat haver besmet wordt met gluten houdende granen. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om 100% glutenvrije havermout en havervlokken te kopen.
Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?
Havermout en havervlokken zijn beide afkomstig van de haverkorrel. Het grote verschil tussen de twee is het productieproces. De eerste stap is het wassen van de haverkorrels, vervolgens worden de korrels gepeld. Havermout wordt vervolgens in stukjes geknipt, platgewalst en gestoomd. Havermoutvlokken worden alleen platgewalst en gestoomd. Het enige verschil is de grote van de platgewalste haver. Dit heeft wel invloed op de kooktijd van de haver. De kooktijd van havermout is ongeveer 15 minuten. Havervlokken hebben ongeveer 30 minuten nodig om gaar te worden.
































