
Pure chocolade
Met een hoger cacaogehalte en een intense smaak is pure chocolade een populaire keuze onder liefhebbers van krachtige chocolade. Deze plek wordt gedeeld met rauwe cacao en chocolade producten. Wat hebben deze twee met elkaar gemeen? Beide producten hebben een hoog cacaogehalte dat afkomstig is van de cacaoboon.
Volgens de Warenwet mag een product ‘pure chocolade’ worden genoemd als het voor ten minste 54% uit cacao bestaat. Pure chocolade bevat doorgaans minder suiker en meer cacaobestanddelen dan melkchocolade.




Productie van pure chocolade
Pure chocolade van de Notenshop bevat tussen de 54% en 80% cacao. Maar hoe wordt pure chocolade nou eigelijk gemaakt? Als eerste heb je cacaobonen nodig uit de cacaovrucht. De cacaobonen worden geplukt en bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten. De bonen worden nu donkerbruin en krijgen een welbekende cacaosmaak die kenmerkend is voor pure chocolade.
Om er pure chocola van te maken wordt de schil verwijderd en worden de bonen gemalen en geroosterd. Wat er dan overblijft noem je de cacaomassa. Een deel van de cacaomassa wordt vervolgens geperst, zodat er cacaoboter ontstaat. De cacaoboter wordt daarna toegevoegd aan het andere deel van de cacaomassa. Belangrijk verschil met melkchocolade is dat er bij pure chocolade geen melkpoeder wordt toegevoegd. Nu rest alleen nog het chocolade mengsel in een vorm te gieten en het af te laten koelen en voilà, je hebt pure chocolade!
Dosering pure chocolade
Ook voor pure chocolade geldt: genieten doe je met mate. Ongeveer 10 gram per dag komt neer op twee kleine blokjes, een portiegrootte die goed past binnen een gevarieerd voedingspatroon. Onze pure Tony’s Chocolonely reep bevat minimaal 70% cacao en heeft een krachtige, karakteristieke smaak. Even wennen misschien, maar veel mensen leren het al snel waarderen.