Wat is het verschil tussen bloem en meel?
Wat is meel?
Meel wordt gemaakt van gemalen graansoorten, zoals tarwe, rijst, havermout en maïs. De structuur is veel grover dan bloem, dit is omdat de zemelen en kiemen (onderdelen van de graankorrel) grotendeels behouden worden. Zemelen zijn het buitenste laagje, vliesjes, van de graankorrels. De zemelen en kiemen bevatten veel voedingsstoffen. Dit maakt meel ook zeer voedzaam!
Verschillende soorten meel
Naast de meelsoort gemaakt van granen, zijn er ook meelsoorten gemaakt van gemalen noten. Notenmeel is een goede en veelgebruikte vervanging voor traditioneel meel. Het wordt steeds populairder. Naast de unieke smaak bevat notenmeel ook veel gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, hazelnootmeel en pistachenotenmeel.
Wat is wheat flour?
Wheat flour is een veelgebruikte meelsoort in Amerikaanse en Engelse recepten. Het is eigenlijk gewoon tarwemeel.
Onze favoriete recepten met alle soorten meel delen wij graag met jullie:
- Luxe bananenbrood met amandelmeel
- Bagels
- Macrons
- Pizza gemaakt van amandelmeel
- Bosvruchten ontbijtkoek
Wat is bloem?
Na het zeven van de meel, blijft er bloem over. Bloem is dus veel fijner dan meel. Dit is omdat de zemelen en kiemen na het zeven achterblijven. Er zijn verschillende soorten bloem, zoals tarwebloem (gemaakt van tarwemeel) en speltbloem. Zeeuwse bloem is zeer geschikt voor baksels zoals koekjes en Italiaanse bloem is perfect voor het maken van eigen pasta's en focaccia.
Wat kan je allemaal maken met bloem? Wij hebben een aantal recepten met bloem op een rijtje gezet:
Wat is dan zelfrijzend bakmeel?
Aan de hand van de naam zou je denken dat het verschil tussen meel en zelfrijzend bakmeel het rijsmiddel is. Eigenlijk bestaat zelfrijzend bakmeel uit bloem en bakpoeder in een vaste verhouding. Waarom heet het dan bakmeel in plaats van bakbloem? Om het voor de consument nog verwarrender te maken.
Wil je zelf zelfrijzendbakmeel maken van bloem? Meng 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Welk rijsmiddel moet je toevoegen als je 'gewoon' bloem gebruikt? In deze blog leggen we het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder uit en welk rijsmiddel je kan gebruiken!
Dat is dus het verschil tussen meel en bloem!
Meel en bloem zijn beide gemaakt van gemalen graansoorten. Meel heeft een grove textuur door de zemelen en kiemen. Deze bevatten tevens veel voedingsstoffen. Wanneer meel gezeefd wordt, krijg je bloem. Dit heeft een egale textuur, zonder zemelen en kiemen en de bijbehorende voedingsstoffen.
Wanneer gebruik je bloem en wanneer meel?
Kun je bloem vervangen door meel? Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Bloem vervangen door havermeel
Havermeel is gemaakt van fijn gemalen haverkorrels. Het is een heerlijke vervanging voor bloem, als je toe bent aan net iets anders. Bloem is 1 op 1 te vervangen door havermeel, wat natuurlijk heel gemakkelijk is. Daarbij is het wel belangrijk om goed te blijven roeren tijdens het mengen, havermeel neemt vocht veel sneller op en heeft een iets grovere structuur. Probeer ook eens deze mini citroen frambozen donuts te maken, leuk en lekker!
- 100 gr bloem = 100 gr havermeel
Bloem vervangen door amandelmeel
Wil je bloem vervangen door amandelmeel, wellicht omdat je met verschillende smaken wilt experimenteren. De bloem zorgt voor luchtigheid in het baksel, amandelmeel is wat steviger. Hierdoor kan je het niet 1 : 1 vervangen. Probeer zelf uit wat je het fijnst vind en ga ongeveer voor de volgende verhoudingen:
- 100 gr bloem = 150 gr amandelmeel
Amandelmeel vervangen door bloem wordt echter niet aangeraden. Vaak in een recept wordt amandelmeel voor een reden toegevoegd, bijvoorbeeld voor de smaak en textuur. Zoals bij deze overheerlijke amandelkoekjes.
Bloem vervangen door boekweitmeel
Boekweit is eigenlijk helemaal geen graansoort, dat is wat deze meel variant ook zo speciaal maakt. Daarmee is boekweitmeel ook glutenvrij! Als je coeliakie (gluten intolerantie) hebt, kan boekweitmeel een uitkomst zijn. Het vervangen van bloem door boekweitmeel is dan ook heel simpel:
- 100 gr bloem = 100 gr boekweitmeel
Van zichzelf heeft boekweit een nootachtige smaak, wat je ook subtiel proeft in de baksels. In ons brie en cranberry brood komt de meelsoort heerlijk tot zijn recht. Klik hier als je meer recepten met boekweitmeel wilt uitproberen.
Bloem vervangen door kokosmeel
Kokosmeel toevoegen in jouw baksel zorgt voor een extra dimensie van smaken. Echter het is niet geschikt om 1 : 1 te vervangen. Dit is omdat kokosmeel veel vocht opneemt en een veel zwaardere textuur heeft. Daarom is het goed geschikt voor een recept wat veel natte ingrediënten bevatten, zoals een zachte brownie. De combinatie van kokos en chocolade is ook zeker een aanrader!
- 100 gr bloem = 30 gr kokosmeel
Vaak wordt er ook gekozen om een deel van de bloem te vervangen door kokosmeel. Zoals in deze koolhydraatarme aardbeien brownie shortbread.
Opmerkingen (0)