Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is meel?
Meel wordt gemaakt van gemalen graansoorten, zoals tarwe, rijst, havermout en maĆÆs. De structuur is veel grover dan bloem, dit is omdat de zemelen en kiemen (onderdelen van de graankorrel) grotendeels behouden worden. Zemelen zijn het buitenste laagje, vliesjes, van de graankorrels. De zemelen en kiemen bevatten veel voedingsstoffen. Dit maakt meel ook zeer voedzaam!
Verschillende soorten meel
Naast de meelsoort gemaakt van granen, zijn er ook meelsoorten gemaakt van gemalen noten. Notenmeel is een goede en veelgebruikte vervanging voor traditioneel meel. Het wordt steeds populairder. Naast de unieke smaak bevat notenmeel ook veel gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, hazelnootmeel en pistachenotenmeel.
Onze favoriete recepten met alle soorten meel delen wij graag met jullie:
Wat is bloem?
Na het zeven van de meel, blijft er bloem over. Bloem is dus veel fijner dan meel. Dit is omdat de zemelen en kiemen na het zeven achterblijven. Er zijn verschillende soorten bloem, zoals tarwebloem (gemaakt van tarwemeel) en Zeeuwse bloem.
Wat kan je allemaal maken met bloem? Wij hebben een aantal recepten met bloem op een rijtje gezet:

Wat is dan zelfrijzend bakmeel?
Eigenlijk bestaat zelfrijzend bakmeel uit bloem en bakpoeder in een vaste verhouding. Wil je zelf zelfrijzendbakmeel maken van bloem? Meng 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Waarom heet het dan bakmeel in plaats van bakbloem? Om het voor de consument nog verwarrender te maken. Welk rijsmiddel moet je toevoegen als je 'gewoon' bloem gebruikt? In deze blog leggen we het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder uit en welk rijsmiddel je kan gebruiken!
Dat is dus het verschil!
Meel en bloem zijn beide gemaakt van gemalen graansoorten. Meel heeft een grove textuur door de zemelen en kiemen. Deze bevatten tevens veel voedingsstoffen. Wanneer meel gezeefd wordt, krijg je bloem. Dit heeft een egale textuur, zonder zemelen en kiemen en de bijbehorende voedingsstoffen.
Wanneer gebruik je bloem en wanneer meel?
Doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Bloem vervangen door amandelmeel
Wil je bloem vervangen door amandelmeel, wellicht omdat je met verschillende smaken wilt experimenteren. De bloem zorgt voor luchtigheid in het baksel, amandelmeel is wat steviger. Hierdoor kan je het niet 1 : 1 vervangen. Probeer zelf uit wat je het fijnst vind en ga ongeveer voor de volgende verhoudingen:
- 125 gr bloem = 187,5 gr amandelmeel
Amandelmeel vervangen door bloem wordt echter niet aangeraden. Vaak in een recept wordt amandelmeel voor een reden toegevoegd, bijvoorbeeld voor de smaak en textuur. Zoals bij deze overheerlijke amandelkoekjes.