Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is meel?
Meel wordt gemaakt van gemalen graansoorten, zoals tarwe, rijst, havermout en maïs. De structuur is veel grover dan bloem, dit is omdat de zemelen en kiemen (onderdelen van de graankorrel) grotendeels behouden worden. De zemelen en kiemen bevatten veel voedingsstoffen. Dit maakt meel ook zeer voedzaam!
Wat is bloem?
Na het zeven van de meel, blijft er bloem over. Bloem is dus veel fijner dan meel. Dit is omdat de zemelen en kiemen na het zeven achterblijven.
Er zijn verschillende soorten bloem, zoals tarwebloem (gemaakt van tarwemeel) en Zeeuwse bloem.
Wat is dan zelfrijzend bakmeel?
Eigenlijk bestaat zelfrijzend bakmeel uit bloem en bakpoeder in een vaste verhouding. Meng 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder, dan kan je het zelf maken! Waarom heet het dan bakmeel in plaats van bakbloem? Om het voor de consument nog verwarrender te maken. Welk rijsmiddel moet je toevoegen? In deze blog leggen we het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder uit.
Dat is dus het verschil!
Meel en bloem zijn beide gemaakt van gemalen graansoorten. Meel heeft een grove textuur door de zemelen en kiemen. Deze bevatten tevens veel voedingsstoffen. Wanneer meel gezeefd wordt, krijg je bloem. Dit heeft een egale textuur, zonder zemelen en kiemen en de bijbehorende voedingsstoffen.
Wanneer gebruik je bloem en wanneer meel?
Doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.