Wegens drukte kan het voorkomen dat je order later wordt bezorgd dan dat je van ons gewend bent. Ons excuus voor het ongemak!

Verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder

Baking soda, bakpoeder of wijnsteenbakpoeder… Je komt ze tegen in diverse recepten. Het laten rijzen van je baksels is essentieel, hierdoor worden ze lekker luchtig. Daarom is het toevoegen van rijsmiddelen zo belangrijk. Maar wat is het verschil? Zijn ze allemaal hetzelfde en kan je ze door elkaar vervangen? Wij maken je graag wegwijs wat het verschil is en welk rijsmiddel het beste bij jouw baksel past!
Verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder

Wat is baking soda?

Baking soda heeft verschillende namen: baksoda, natriumbicarbonaat, bicarbonaat en zuiveringszout. Wanneer je een van deze benamingen tegen komt in een recept, het is allemaal dezelfde witte poeder. Baking soda is dus hetzelfde als bicarbonaat. In tegenstelling tot bakpoeder heeft baking soda een sterkere werking, het heeft echter wel de hulp van een zuur nodig. Wanneer je gebruik maakt van baking soda in je baksel, voeg dan een zuur of zuurhoudend ingrediënt toe. Je kan hierbij denken aan citroensap, azijn, yoghurt of karnemelk. Doe je dit niet, dan heb je kans op een vieze nasmaak en een slechte werking, dat wil je toch niet?

Baking soda is een echt multi purpose middel. Het wordt ook veel gebruikt voor andere doeleinden, onder andere als wasmiddel of om vieze luchtjes te neutraliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan het gebruiken voor je gezondheid en lichamelijke verzorging. Als je baking soda inwendig gaat gebruiken, ga er dan wel voorzichtig mee om.

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is het meest toegankelijk en wordt veel gebruikt in de keuken. Het is samengesteld van verschillende rijsmiddelen; natriumbicarbonaat, een zuur en een stabilisator. Dit maakt bakpoeder kant-en-klaar! Je hoeft dus geen zuur ingrediënt meer toe te voegen aan je baksel. Wil je graag zelf meer spelen met de ingrediënten en hoeveelheden? Je kan bakpoeder vervangen door baking soda en een zuur ingrediënt.

Het is in de supermarkt te verkrijgen in kleine zakjes, of bij ons in een handige hersluitbare pot. Goed afgesloten is bakpoeder een ruimte tijd houdbaar, ook fijn als je niet al te vaak iets bakt.

Wat is wijnsteenbakpoeder?

Wijnsteen is een natuurlijk zout dat afkomstig is van de wijnproductie. Het wordt ook wel cream of tartar genoemd. Samen met natriumbicarbonaat vormt dit wijnsteenbakpoeder. Aan deze combinatie worden geen chemische middelen toegevoegd. Bij De Notenshop bieden we daarom ook een volledig biologische wijnsteenbakpoeder aan. De wijnsteen in deze bakpoeder reageert op de natriumbicarbonaat, dus er hoeft geen zuur ingrediënt toegevoegd te worden. Wanneer je wijnsteenbakpoeder wilt vervangen kan je gaan voor een combinatie van baksoda en een zuur ingrediënt.

Bewaar de wijnsteenbakpoeder goed afgesloten en in het donker, dan blijft het tot een half jaar lang goed. 

Het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda? Nee. Bakpoeder is een kant-en-klare variant en het wordt gebruikt in recepten waar geen zure ingrediënten aan worden toegevoegd. Baking soda wordt gebruikt in combinatie met een zuur ingrediënt gebruikt en is veel sterker dan bakpoeder. Daarnaast is er nog wijnsteenbakpoeder. Dat is te vergelijken met bakpoeder omdat hier ook geen zuur ingrediënt voor nodig is en de werking ongeveer gelijk is. Het wordt vaak gezien als een meer natuurlijke variant.

Wat is dan weer zelfrijzend bakmeel? Dit is eigenlijk niks anders dan bloem samen met bakpoeder. Lees daar meer over in onze blog waar we het verschil tussen bloem en meel uitleggen.

Het vervangen van…

Heb je één van de drie rijsmiddelen nodig maar niet in huis? Of wil je graag een ander rijsmiddel gebruiken dan in het recept staat aangegeven? De verhoudingen verschillen, we hebben hieronder opgeschreven hoe je het beste de rijsmiddelen door elkaar kan laten vervangen.

  • 1 tl baksoda = 3 tl bakpoeder (of wijnsteenbakpoeder) en haal het zure ingrediënt uit het recept
  • 1 tl bakpoeder = 1/3 tl baksoda + 2/3 tl zuur ingrediënt
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder = 1/3 tl baksoda + 2/3 tl zuur ingrediënt
Dit bericht is geplaatst in: Tips, Bakrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Wijnsteen Bakpoeder (Biologische)
Bio
Wijnsteen Bakpoeder (Biologische)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 8,95

Wijnsteen Bakpoeder (Biologische)
Wijnsteen Bakpoeder (Biologische)
600 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
8,95
 14,92/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
325,00
 13,00/kg
Baking soda (Bicarbonaat)
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 2,25

Baking soda (Bicarbonaat)
Baking soda (Bicarbonaat)
1000 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 2,25/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
39,95
 1,60/kg
Bakpoeder
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 2,25

Bakpoeder
Bakpoeder
150 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 15,00/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
39,95
 4,00/kg