Roze koeken
Roze koeken, wie kent ze niet? Maak ze nu zelf en zet je tanden in deze heerlijke cakejes met een dikke laag roze glazuur.
De truc van de roze koek is om ervoor te zorgen dat de cake mooi plat blijft tijdens het bakken. Dan blijft het glazuur er goed bovenop liggen. Om dit voor elkaar te krijgen kun je tijdens het bakken een ovenschaal of bakplaat bovenop de bakvorm leggen. Het is ook handig om een siliconen bakvorm te gebruiken, aangezien de cakejes rechtstreeks in de vorm gebakken worden zonder papier.
- Aantal porties: 14-16 kleine roze koeken
- Bereidingstijd: 20 min. + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: Siliconen muffinvorm, mixer met platte klopper, ovenschaal of bakplaat, oven en een satéprikker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht) en zet alle ingrediënten klaar. Vet een siliconen muffinvorm bij eerste gebruik in met een drupje neutrale olie.
2. Klop de zachte boter met de suiker en het vanille extract tot het licht en luchtig is.
3. Voeg de eieren een-voor-een toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
4. Zeef de bloem boven de kom en meng dit kort maar zorgvuldig door het beslag
5. Vul de holtes van de muffinvorm met behulp van een ijsschep of twee lepels tot de helft met het beslag.
6. Zet de cakejes in de oven en zet een (koude) ovenschaal of bakplaat bovenop de muffinvorm. Bak de cakejes in het midden van de oven eerst 10 minuten en verwijder dan de ovenschaal of bakplaat. Bak de cakejes daarna in nog eens 10-20 minuten goudbruin. De cakejes zijn klaar als een satéprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen en haal ze daarna uit de vorm. Leg de cakejes ondersteboven, leg er een stuk bakpapier en een (niet al te zware) snijplank of bakplaat bovenop en laat de cakejes zo verder afkoelen.
7. Verwarm de glaceerfondant au bain-marie tot het vloeibaar is. Voeg roze kleurstof en eventueel een theelepel water toe tot het de consistentie van honing heeft. Doop de afgekoelde cakejes een-voor-een in het glazuur en laat uitharden op een rooster. Het snoepen kan beginnen!
Tip: De typische textuur van het glazuur van roze koeken komt van de glucose die in glaceerfondant zit. Je kunt ook zelf glazuur maken van poedersuiker: Meng 125 gram poedersuiker met 2 eetlepels water of limonadesiroop. Verwarm het glazuur au bain-marie om het wat vloeibaarder te maken (voeg eventueel nog een theelepel water toe). Frambozen- of bietensap wordt ook veel gebruikt als natuurlijk alternatief voor kleurstof.
Variaties
Het hoeft natuurlijk niet bij roze koeken te blijven! Wanneer je ze zelf maakt kun je het glazuur in elke gewenste kleur maken. Of bestrooi de roze koeken na het glazuren met sprinkles, muisjes of discodip.
Met dit basisrecept voor roze koeken kun je ook zebrakoeken en gangmakers maken: schep een theelepel jam in het midden van elk cakeje voor ze de oven ingaan. Voeg een handje chocoladedruppels en/of een beetje cacao toe aan het glazuur voor chocoladefondant.
Opmerkingen (0)