Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Appeltaart

4
(3)
Ouderwets lekkere appeltaart past bij iedere gelegenheid!
45 min. + 75 min. oventijd
Appeltaart

Niets lekkerder dan de geur van versgebakken appeltaart in huis. Met dit basisrecept is zelf appeltaart maken een fluitje van een cent. Het begint natuurlijk met de juiste appels! Kies voor appeltaart het liefste licht zoete appels die een beetje stevig blijven, zoals Elstar, Jonagold of Goudreinet.

Wel of geen rozijnen, een dikke of een dunne korst en misschien wel een laagje amandelspijs? Met een paar kleine aanpassingen geef je aan dit basisrecept helemaal je eigen draai! Onderaan het recept vind je nog een aantal heerlijke variaties.

  • Aantal porties: voor een taart van 23 cm ø, voor 10-12 personen
  • Bereidingstijd: 45 min. + 75 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: ronde springvorm van 23 cm ø, bakpapier, deegroller, bakkwastje

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175º C (hetelucht). Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de vorm in met boter.
Ingrediënten

2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. Voeg de suiker en het zout toe. Wrijf de boter er doorheen. Voeg de helft van het ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.

Samenhangend deeg

3. Maak een plak van het deeg. Verpak het in vershoudfolie en leg minimaal 30 minuten koud weg.

Ingepakt deeg

4. Maak intussen de vulling: Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in even grote stukken. Schep de appel om met de bruine basterdsuiker en kaneel. Zet tot gebruik apart.

Appels

5. Rol ¾ van het deeg op een vel bakpapier uit tot een grote lap. Bekleed de springvorm met behulp van het bakpapier met het deeg. Snijd de rand aan de bovenkant netjes bij. Rol de rest van het deeg uit en snijd het in stroken van 1 cm breed.

Deeg in bakvorm

6. Giet eventueel vrijgekomen vocht van de appels af. Schep de appels om met het custardpoeder en verdeel ze over het deeg. Druk de vulling goed aan met de achterkant van een lepel of spatel. Leg de deegstroken in een ruitpatroon over de vulling, druk de randen rondom aan. Bestrijk de bovenkant van de taart met de overgebleven helft van het ei.

Appeltaart voor oven

7. Bak de appeltaart iets onder het midden van de oven in ongeveer 75 minuten goudbruin. Laat de appeltaart afkoelen in de vorm. Serveer lauwwarm of koud, natuurlijk met slagroom!

Appeltaart

Tip: Elke oven is anders: houdt de taart vanaf 50 minuten in de gaten en dek de taart zo nodig losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker wordt.

Appeltaart met noten, appelkruimeltaart en andere variaties

Deze klassieke Hollandse appeltaart is op zichzelf al heerlijk, maar toch doen we graag een aantal suggesties voor variaties. Een appeltaart met noten bijvoorbeeld. Volg het basisrecept tot en met stap zes en bak de appeltaart zonder bovenkant in de oven. Verwarm ondertussen een lekkere ongezouten notenmix mee op de bakplaat en maak een droge karamel in een koekenpan. Spatel als de appeltaart klaar is de warme noten door de karamel en verdeel de noten met de karamel direct over de nog warme taart.

Hou je van appeltaart met rozijnen? Laat een handje rozijnen 15 minuten wellen in lauw water, giet af en laat ze goed uitlekken en schep ze daarna door de gesneden appel. Appeltaart met spijs is ook een lekkere en luxe variatie: rol de spijs uit tot een lap van 0,5 cm dik en leg dit op de bodem van de taart (op het deeg, voordat de appel erin gaat) of verdeel het in stukken door de vulling.

Voor een grote of juist kleine appelkruimeltaartjes kun je het deeg fonceren in bakringen of kleine vormpjes. Snij de appel in dat laatste geval in kleinere stukjes. Voor de kruimellaag wrijf je wat overgebleven deeg met een lepel extra bloem en suiker tot kruimels. Verdeel dit over de appels en bak de taartjes zoals een gewone appeltaart in de oven. De baktijd is afhankelijk van de grootte: een taartje van 18 cm zal zo’n 60 minuten nodig hebben terwijl individuele taartjes van 6-8 cm in de helft van die tijd klaar zijn. Bestrooi de afgekoelde taartjes naar wens met poedersuiker.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Bakrecepten, Gebak recepten en getagged met Kaneel

Opmerkingen (1)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Bakpoeder
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,25

Bakpoeder
Bakpoeder
150 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 15,00/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
45,00
 4,50/kg