Quinoa – Veelzijdig en gezond!

Quinoa ( uitgesproken: “Kienwa” ) groeit hoog in het Andesgebergte van Peru, Bolivia en Ecuador, vrij van verontreinigende menselijke activiteiten. Al meer dan 6000 jaar zijn de zaden van de plant quinoa een onmisbaar bestanddeel in het voedingspatroon van de Zuid–Amerikanen.
Hoe belangrijk quinoa in het verleden voor de hoogstaande Inca - beschaving was, blijkt uit het respectvol ceremonieel vertoon waarmee quinoa werd aangeplant en de naam die aan quinoa werd gegeven: moeder- graan. Niet voor niets is 2013 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van quinoa.
Op zoek naar voedzame alternatieven
Steeds meer mensen kiezen voor voedzame alternatieven binnen hun dagelijkse eetpatroon. Quinoa is zo’n product dat vaak wordt gebruikt ter vervanging van granen zoals rijst of couscous.
Volgens het Voedingscentrum valt quinoa binnen vak 2 van de Schijf van Vijf, waar ook producten als brood, pasta en aardappelen in thuishoren.
Quinoa bevat van nature eiwitten, vezels, en diverse vitamines en mineralen zoals koper, magnesium en ijzer. Het is veelzijdig in gebruik en past goed binnen een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon.
Gezonde quinoa zaden
In onze drukke samenleving komen voedselintoleranties steeds vaker voor, waarvan glutenintolerantie (coeliakie) één van de bekendste is. Het aantal mensen dat op zoek is naar glutenvrije alternatieven groeit dan ook snel. Gelukkig is quinoa van nature glutenvrij en kan het een goede keuze zijn voor mensen die gluten willen vermijden.
Quinoa is rijk aan eiwitten en een veelzijdig ingrediënt, dat makkelijk in verschillende gerechten kan worden verwerkt. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op een gevarieerd dieet. Voor vegetariërs kan quinoa bijdragen aan een plantaardig dieet door zijn eiwitgehalte, in combinatie met groenten en fruit.
Talloze toepassingen
Quinoa laat zich koken, bakken, poffen en pletten. Door zijn nootachtige smaak en zijn kleurenvariaties - wit, rood, zwart en groen - is quinoa een gevarieerde aanvulling op bijna elke maaltijd.
Door zijn veelzijdigheid en voedzame eigenschappen is quinoa in veel recepten terug te vinden. Zoek op het World Wide Web en ontdek zelf hoe je quinoa kunt opnemen in een gevarieerd en verantwoord eetpatroon.
Opmerkingen (0)