Blauwebessentaart

De krokante taartbodem vormt de perfecte basis voor een zijdezachte blauwe bessen namelaka: een fluweelzachte crème die smelt op de tong.
Maar wat is namelaka precies? Namelaka, wat "romig" betekent in het Japans, is een ultra-zachte crème op basis van witte chocolade, room, melk en gelatine. Het resultaat is een vulling die tussen een mousse en ganache in zit: luchtig, maar toch stevig genoeg om in mooie punten te snijden. Door blauwe bessen toe te voegen krijgt deze namelaka een frisse, fruitige toets en een mooie paarse kleur.
- Aantal porties: 12-16
- Bereidingstijd: 40 min. + 7 uur koeltijd
- Keukenbenodigdheden: blender, keukenmachine, taartvorm met uitneembare bodem en een staafmixer
Bereidingswijze
Voor de bodem:
- Doe de bloem, poedersuiker, zout en boter in de keukenmachine en pulseer een paar keer.
- Voeg het eigeel toe en meng tot een deeg.
- Laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.
- Als je klaar bent om het deeg uit te rollen, verwarm je de oven voor op 190°C.
- Rol het deeg uit tot het over een vorm van 25 cm past en leg het er voorzichtig in en druk de randen goed aan.
- Om het deeg blind te bakken, verkreukel een bakpapier of doe aluminiumfolie over het deeg. Giet er zoveel bakballen/rijst/bonen in tot de bovenkant van de rand.
- Bak het deeg 20 min, haal de bakballen en het papier/folie eruit en bak nog 7-10 min tot het deeg goudbruin is.
Voor de vulling:
- Meng de gelatine met het koude water en laat het wellen. Gebruik je gelatineblaadjes? Dan heb je ook 5 g nodig.
- Verwarm de fruitpuree tot net aan het kookpunt. Haal van het vuur en los de gehydrateerde gelatine erin op.
- Smelt de witte chocolade.
- Giet de warme fruitpuree over de gesmolten chocolade. Roer eerst met een garde en mix daarna met een staafmixer tot een gladde massa.
- Voeg de koude slagroom toe en mix opnieuw met de staafmixer tot een volledig glad mengsel.
- Giet het mengsel in de taartbodem en laat opstijven in de koelkast voor minstens 6 uur.
- Versier de taart naar eigen inzicht en eet smakelijk!











Opmerkingen (0)