20% korting op gebrande noten! Alleen 25 & 26 juli   |  OP = OP

Spekkoek

0
(0)
Wie wacht, wordt beloond... met een geurige, zelfgebakken spekkoek vol kruidige lagen en ambachtelijke perfectie!
Spekkoek

Het is even een werkje, spekkoek maken, want elk laagje moet apart worden gebakken. Maar dan heb je ook wat. Een heerlijke spekkoek om je vingers bij af te likken. Gelukkig is verse spekkoek goed verpakt weken houdbaar en in de vriezer nog langer.

In elk familierecept voor spekkoek zul je een iets andere verhouding aan specerijen vinden. Sommigen vinden het gebruik van anijs onmisbaar, anderen laten het liever weg. Kaneel en kruidnagel zijn essentieel, maak het recept verder eigen door te spelen met de verhoudingen van verschillende specerijen.

Tip: In dit recept voor spekkoek wordt witte basterdsuiker gebruikt. Witte basterdsuiker bevat meer vocht dan gewoon suiker. Dit komt de malsheid van de spekkoek ten goede. Vervang het zonodig door gewoon kristalsuiker, de spekkoek kan dan wel iets droger worden.

  • Aantal porties: 16 personen
  • Bereidingstijd: 3 uur en 3 uur wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: 2 grote kommen, mixer, spatel, zeef, springvorm 20 cm ø, bakpapier en een bakkwastje

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar. Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.

2. Klop de boter met een mixer in een ruime kom tot het helemaal zacht en zalvig is. Voeg de suiker toe en klop dit erdoor. Splits de eieren. Klop de eidooiers één-voor-één door het beslag.

3. Doe de eiwitten in een aparte, brandschone kom van metaal of glas. Maak de kloppers van de mixer schoon en ontvet ze met kokend water of citroensap. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken.

4. Spatel het eiwitschuim in drie delen door het beslag. Zeef de bloem boven het beslag en spatel het erdoor.

5. Verdeel het beslag exact in tweeën over twee kommen. Voeg het vanille extract toe aan  één van de twee kommen en spatel dit erdoor. Dit is het lichte beslag. Zeef de specerijen boven de andere kom en spatel ze voorzichtig door het beslag. Dit is het donkere beslag.

6. Verwarm de grill van de oven voor op de middelste of laagste stand (afhankelijk van de afstand van de vorm tot de grill en het vermogen van de grill). Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Smelt een klontje boter en kwast de springvorm hier royaal mee in. Zet de vorm een paar minuten in de oven om mee op te warmen.

7. Neem de vorm uit de oven. Verdeel een paar eetlepels van het lichte beslag over de bodem van de vorm. Zorg voor een zo egaal mogelijke laag van maximaal 5 mm dik. Bak de eerste laag ongeveer 4 minuten onder de grill tot het beslag gestold en lichtgekleurd is.

8. Neem de vorm weer uit de oven en schep nu precies dezelfde hoeveelheid van het donkere beslag bovenop de eerste laag. Gebruik de achterkant van een lepel of kleine spatel om het beslag voorzichtig te verdelen zonder de laag eronder te beschadigen. Het kan helpen om een minuutje te wachten tot het beslag een beetje is gesmolten.

Zet de bakvorm weer onder de grill en bak opnieuw ongeveer 4 minuten tot de nieuwe laag gestold en lichtgekleurd is. Bak op deze manier om en om met het lichte en donkere beslag een stuk of 20 lagen bovenop elkaar tot het beslag op is. Prik ontstane luchtbellen door met een cocktailprikker voor je de volgende laag beslag erop giet. Zet de bakvorm lager in de oven als de grill te hard gaat. Als je denkt dat de spekkoek na het bakken van alle lagen nog niet goed gaar is, dek hem dan af met aluminiumfolie. Bak hem nog 15 minuten in het midden van de oven op 150º C boven- en onderwarmte (zet de grill uit).

9. Laat de spekkoek helemaal afkoelen in de vorm. Snij indien nodig de rand los met een paletmes en verwijder de rand van de springvorm. Pak de spekkoek in met vershoudfolie en leg hem ondersteboven op een plank, zodat de lagen extra recht worden. Serveer de spekkoek op kamertemperatuur in flinterdunne plakjes. Ook lekker als dessert met vanille-ijs en slagroom!

    Pandan spekkoek, spekkoek met koekkruiden en andere variaties

    Onze favoriete variatie op de klassieke spekkoek is natuurlijk pandan spekkoek. Voor van die mooie groene spekkoek voeg je aan de helft van het beslag een eetlepel pandan extract toe (in plaats van de specerijen).

    Elk recept voor spekkoek gebruikt een andere verhouding specerijen. Maak het recept eigen door naar smaak meer of minder van bepaalde specerijen te gebruiken. In plaats van losse kruiden kun je ook koekkruiden gebruiken. De smaak wordt dan wel iets anders, omdat hier meestal geen kruidnagel in zit en bijvoorbeeld wel peper en gember. Of maak eens een chocolade spekkoek door een paar theelepels cacao aan de specerijen toe te voegen.

    Voor een extra rijke smaak en spekkoek met meer afzonderlijke laagjes kun je elke laag voordat de volgende laag beslag erop komt inkwasten met een beetje gesmolten boter.

    Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Vanille extract, Kaneel, Nootmuskaat

    Opmerkingen (0)

    Gebruikte ingrediënten
    Speltbloem
    De Notenshop
    Waardering:
    97% of 100

    Vanaf 2,09

    Speltbloem
    Speltbloem
    Vanille extract 100 gram
    De Notenshop
    Waardering:
    93% of 100
    21,95
    Kaneel gemalen ceylon
    De Notenshop
    Waardering:
    97% of 100

    Vanaf 2,95

    Kaneel Gemalen Ceylon
    Kaneel gemalen ceylon
    Zeezout fijn
    De Notenshop
    Waardering:
    94% of 100

    Vanaf 1,25

    Fijn zeezout
    Zeezout fijn
    Duqqa! Kardemom 30 gram
    Bio
    Duqqa! Kardemom 30 gram
    Duqqa!
    Waardering:
    80% of 100
    9,29
    Natural Spices Nootmuskaat gemalen 60 gram
    Natural Spices
    Waardering:
    100% of 100
    3,49
    Chat with us