In de Italiaanse keuken is polenta niet weg te denken. Het is een puree gemaakt van maïsmeel. Hier in Nederland zijn we er absoluut niet bekend mee. En dat terwijl we buiten de Randstad toch regelmatig maïsvelden tegenkomen. Daarom vandaag een ode aan dit gele graan: polenta.

Ingrediënten
Voor 4 personen

300 gram biologische maïsmeel
1,5 liter water
3 eetlepels tijm
3 theelepels knoflookpoeder
Zwarte peper
Keltisch zeezout

Bereiding
Benodigdheden: een pan, een spatel om mee te roeren en een zeef

Vul de pan met het water en breng het aan de kook. Draai het vuur wat lager en zeef al roerend het maïsmeel in het water. Je ziet dat er dan al een stevige massa ontstaat. Blijf roeren totdat al het meel door de zeef is gegaan en voeg vervolgens de kruiden, samen met de zwarte peper en een snuf (Keltisch) zeezout, bij de puree.

Laat het geheel 40 – 50 minuten op laag vuur pruttelen roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbrand. Roer telkens in dezelfde richting totdat de massa loslaat van de zijkanten van de pan. Het is dan een hele stevige puree geworden.

Polenta is heerlijk met gemarineerde paddenstoelen (zie eerder recept), een verse salade en/of gestoomde broccoli. Eet smakelijk!