Als je aan de herfst denkt, dan denk je prachtige kleuren, kastanjes en paddenstoelen. Die rood-met-witte-stippen kun je beter laten staan, maar er zijn gelukkig heel veel paddenstoelen die je wél kunt eten. We kennen natuurlijk de gewone en kastanje champignons uit de supermarkt, maar probeer ook eens shii takes, oesterzwammen en/of portabello’s van de groenteboer of streekmarkt.

Ingrediënten
Voor 3 – 4 personen

  • 400 gram paddenstoelenmix
  • 2 uien
  • 1 paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • Zwarte peper
  • (Keltisch) zeezout
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 eetlepels olijfolie

 

Bereiding
Benodigdheden: borstel of spons, een snijplank, snijmes, vergiet, bakpan en een diepe schaal/bord

Begin met het schoonborstelen van de paddenstoelen. Gebruik daarvoor een speciaal borsteltje of een schone spons. Spoel ze niet af met water, want paddenstoelen zuigen zich vol met vocht en dat gaat ten koste van de smaak.

Snipper de ui fijn, snij de knoflook in fijne stukjes (of gebruik een knoflookpers) en verdeel de paprika in kleine blokjes. Verhit de olie in de pan en fruit de uitjes op middelhoog vuur, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Voeg de knoflook en paprika er aan toe en bak deze even mee.

Doe dan de paddenstoelen in de pan en strooi er wat peper en tijm overheen. Roerbak net zolang totdat de paddenstoelen beetgaar zijn. Vang ze vervolgens op in een vergiet, zodat het overtollige vocht wegloopt. Serveer de paddenstoelen in een diep bord en breng ze eventueel nog op smaak met wat (Keltisch) zeezout.

De paddenstoelen zijn heerlijk met een prikker bij de borrel, maar je kunt het ook als bijgerecht serveren of verwerken in een herfstsalade.