Cacao is een specerij afkomstig uit de landen van Afrika. De bonen worden gedroogd, gefermenteerd en geperst en dan ontstaat er rauwe cacaopoeder. Dit poeder bevat ontzettend veel antioxidanten (goed tegen griep), beschermt hart- en bloedvaten en ondersteunt je spijsvertering. Genoeg reden om wat meer cacao toe te voegen aan je eetpatroon. En nee, daar hoef je niet alleen een reep voor te kopen, want in je hartige maaltijd doet cacao het ook heel goed. Daarom vandaag ter inspiratie: een verwarmende bonenstoof met cacao.

Ingrediënten
Voor 6 personen

600 gram kikkererwten (gekookt en gewelt)*
3 uien
2 tenen knoflook
1 biologische pompoen
1 courgette
2 rode paprika’s
5 tomaten
1 blik tomatenpuree
4 eetlepels tamari
3 eetlepels cacao
2 eetlepels oregano
2 eetlepels komijnzaad
Scheut rijstolie
Snuf zwarte peper en (Keltisch) zeezout

Optioneel: 450 gram zilvervliesrijst/600 gram aardappels (uit de oven) voor een stevige maaltijd, koriander/peterselie en 150 gram pinda’s als ‘topping’

Benodigdheden
Grote pan
Mes
Snijplank
Lepel

Bereiding
Snij de uien in halve ringen (van ongeveer een halve centimeter). Verhit wat rijstolie in de pan en fruit daarin de uien tot ze glazig tot zelfs goudbruin zijn.

Ondertussen snij je de knoflook fijn. Die kun je aan de uien toevoegen zodra ze de gewenste kleur hebben.

Verdeel de pompoen in twee helften en schep met een eetlepel de zaden er uit. Verdeel de pompoenhelften (met schil en al!) in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Doe de pompoen bij de uien en knoflook in de pan en roerbak deze even mee.

Snij de courgette, paprika en tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de overige groenten. Schenk de tamari er overheen en doe het deksel op de pan. Zet het vuur hoog. De groenten garen nu in het vocht van de tomaten en tamari. Blijf er wel bij om aanbranden te voorkomen en roer af en toe door de groenten.

Zodra je met een vork door de schil van de pompoen kunt prikken, zijn de groenten gaar. Zet het vuur laag en voeg nu de kikkererwten, tomatenpuree, oregano, komijnzaad en rauwe cacao aan de groenten toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar heen en laat het nog vijf minuten zachtjes doorpruttelen. Breng eventueel op smaak met peper en (Keltisch) zeezout.

* Kidneybonen doen het ook goed