Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Arancini (Italiaanse risottoballetjes)

0 review
Deze gevulde risottoballetjes zijn heerlijk als voorgerecht of als borrelhapje! Serveer de arancini warm, naar wens met een schaaltje kruidige tomatensaus of salsa.
Baktijd wordt geladen...
Arancini (Italiaanse risottoballetjes)

Aracini (of suppli, als je in Rome bent) zijn gefrituurde balletjes van risotto. Ze zijn niet moeilijk om te maken en je kunt variëren met de smaak door er stukjes vulling aan toe te voegen of door een andere soort bouillon te gebruiken. Onze favoriet zijn arancini van tomatenrisotto gevuld met gesmolten kaas. Deze versie is lekker in combinatie met een hartige bouillon, zoals paddestoelen- of groentebouillon.

Eigenlijk is dit een recept voor leftovers, want de beste arancini maak je met risotto van de vorige dag. De smaken hebben dan de tijd om in te trekken en de vulling wordt wat steviger. Het recept is daarom voor een flinke hoeveelheid, zodat je de eerste dag de helft van de risotto als hoofdgerecht kunt eten en de volgende dag arancini kunt maken met de rest. Je kunt natuurlijk ook gewoon de hoeveelheden halveren of een deel van de gepaneerde arancini voor het bakken invriezen voor een later moment. Dit recept is geschikt voor de frituurpan en airfryer.

Het is gebruikelijk om risotto af te blussen met een flinke scheut witte wijn. Doe je aan Dry January of wil je het recept liever alcoholvrij maken? Vervang de wijn dan door extra bouillon.

Tip: Een blok droge mozzarella (“cucina”) is de perfecte kaas om de arancini mee te vullen, maar het is in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Kies in plaats daarvan een andere kaas die redelijk makkelijk smelt en niet te overheersend is van smaak, zoals een jonge Hollandse kaas of racelette kaas.

  • Aantal porties: 25 stuks
  • Bereidingstijd: 45 min. + 1 uur wachttijd + 6 min. baktijd.
  • Keukenbenodigdheden: Pan met dikke bodem, houten lepel, soeplepel, frituurpan of arifryer, keukenpapier.

Bereidingswijze

  1. Snipper de uit en rasp of hak de knoflook fijn. Verwarm een paar eetlepels milde olijfolie in een ruime pan met dikke bodem (een gietijzeren pan is perfect). Bak de ui in 5 minuten op middelhoog vuur en voeg daarna de knoflook toe. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit een minuutje aan om te tomaten te ontzuren.
  2. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe. Doe alle rijst in de pan en schep even om met een houten lepel zodat alle korrels met olie/tomatenpuree bedekt is. Blus af met een glas witte wijn. De hoeveelheid komt niet zo precies en je kunt dit ook vervangen door meer bouillon. Verhit intussen de bouillon in een aparte pan.
  3. Voeg een flinke scheut hete bouillon toe aan de risotto, bijvoorbeeld met een soeplepel. Roer de risotto rustig door. Voeg de volgende scheut bouillon pas toe als de vorige is opgenomen. Ga zo door tot de bouillon op is en de risotto beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Door het vele roeren komt het zetmeel in de rijst vrij waar de risotto zijn typische romige textuur aan te danken heeft.
  4. Zet het vuur uit. Breng de risotto op smaak met peper en zout en eventueel alvast wat extra geraspte kaas en je favoriete (Italiaanse) kruiden. Doe de risotto in een vershoudbakje, laat even afkoelen op het aanrecht en zet tot gebruik in de koelkast om op te stijven.
  5. Verdeel de bloem, eieren en het paneermeel over drie verschillende kommetjes. Kluts de eieren zorgvuldig los met een vork of garde. Snij de kaas in dobbelsteentjes.
  6. Schep een portie risotto ter grootte van een ei en druk dit een beetje plat in de palm van je hand. Leg een blokje kaas in het midden en vouw de risotto eromheen zodat de kaas aan de binnenkant zit. Rol er een balletje van. Wentel het balletje achtereenvolgens door de bloem, het geklutste ei en het paneermeel. Ga zo verder met de rest van de risotto. Leg de gepaneerde risottoballetjes tot gebruik op een met bakpapier beklede bakplaat of grote (snij)plank. Eventueel kun je ze nu ook invriezen voor een later moment (verleng de baktijd in dat geval met een paar minuten).
  7. Verwarm de frituurolie in een frituurpan of pan met dikke bodem en thermometer tot 180º C en bak de arancini afhankelijk van de grootte in 4-8 minuten goudbruin.
    Of spray de arancini rondom in met een beetje olie en bak ze in 11 minuten op 190º C in de airfryer. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de arancini warm, naar wens met een schaaltje kruidige tomatensaus of salsa en geniet van je zelfgemaakte arancini!
Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Borrelhapjes recepten, Bijgerechten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie