Appelbeignets

0 review
Team oliebol of team appelbeignet, het blijft een moeilijke keuze. Maar waarom kiezen? Met onze basisrecepten maak je ze lekker zelf.
Baktijd wordt geladen...
Appelbeignets

Een heerlijk basisrecept voor zelfgemaakte appelbeignets van bladerdeeg.

Team oliebol of team appelbeignet, het blijft een moeilijke keuze. Maar waarom kiezen? Met onze basisrecepten maak je ze lekker zelf. De appelbeignets kunnen zo de hete olie in. Een ideaal klusje voor wanneer het oliebollenbeslag staat te rijzen. 

Voor appelbeignets kies je het beste een wat zuurdere appel die ook geschikt is om appelmoes van de te maken, zoals de Goudreinet, Elstar of Jonagold appels. 

Wist je dat banketbakkers doorgaans appelbeignets van bladerdeeg maken, terwijl de oliebollenkraam de plakken appel in ongerezen oliebollenbeslag doopt? Wij gaan voor de luxe bladerdeeg variant, natuurlijk met een stukje spijs in het midden.

Tip: Zorg voor goede ventilatie tijdens het bakken van de appelbeignets en pas goed op met de hete olie. Je kunt appelbeignets van bladerdeeg ook afbakken in de oven of airfryer.

  • Aantal porties: 6
  • Bereidingstijd: 15 min. + 15 min. baktijd
  • Keukenbenodigdheden: gietijzeren pan of frituurpan, thermometer, appelboor, geribbelde ronde uitsteker van 10-12 cm ø, bakkwastje, schuimspaan en keukenpapier

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze losjes afgedekt een paar minuten ontdooien. 
Appelbeignets recept

2. Schil de appels en snij ze in dikke plakken. Verwijder met een appelboor het klokhuis uit het midden van elke appelplak. Kneed ¼ tl kaneel door de spijs en verdeel het in bolletjes van 10 gram. 

Appelbeignets recept

3. Bestuif het werkblad licht met bloem. Verwijder het plastic velletje van het bladerdeeg. Leg een appelschijf op een plak bladerdeeg en duw een stukje spijs in de holte. 

Appelbeignets recept

4. Bestrijk het bladerdeeg rondom de appel met een vochtige bakkwast. Leg er een tweede plak bladerdeeg bovenop en druk het bladerdeeg rondom de appel voorzichtig maar zorgvuldig aan. 

Appelbeignets recept

5. Druk een ronde geribbelde uitsteker die ruim om de appel past in het bladerdeeg. Verwijder overtollig deeg. Til de appelbeignet om en knijp de rand rondom nogmaals zorgvuldig dicht. Maak zo alle appelbeignets. 

Appelbeignets recept

6. Vul een zware pan of frituurpan tot de helft met olie en verhit tot 190º C. Zorg ervoor dat de pan stevig staat in een goed geventileerde ruimte. Laat een paar appelbeignets voorzichtig in de hete olie glijden en bak ze in 3-4 minuten per kant goudbruin. De beignets zijn klaar om te draaien wanneer ze opbollen. 

7. Neem de appelbeignets met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze een paar minuten uitlekken op keukenpapier. Meng intussen de suiker met de rest van de kaneel en wentel de warme appelbeignets door de kaneelsuiker. Dat wordt smullen!

Appelbeignets recept

Gebruik verse olie om de appelbeignets in te bakken. Je kunt de olie meerdere keren gebruiken. In plaats van een uitsteker kun je ook een kom over de appel heen zetten en het deeg rondom wegsnijden. 

Tip: overgebleven appelbeignets zijn het lekkerst wanneer je ze een paar minuten opwarmt in een warme oven. 

Appel beignets recept

De appelbeignet is een echte klassieker, maar daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven. Door de appel te vervangen door ananasschijven maak je met hetzelfde gemak een paar ananasbeignets. Helemaal feestelijk met een cocktailkers in het midden. Gebruik je ananas uit blik? Dep het fruit dan eerst goed droog. Halveer de plak ananas eventueel en sla het bladerdeeg eromheen voor een kleinere beignet.  

Bladerdeeg over? Verras bij de koffie met mini beignets, gemaakt van Amarenen kersen. Of rol het opnieuw uit voor een quiche of simpele koekjes bestrooit met de overgebleven kaneelsuiker. 

Op zoek naar een vegan alternatief voor appelbeignets? Inmiddels verkopen de meeste supermarkten ook volledig plantaardig bladerdeeg. Controleer in dat geval of het spijs geen ei bevat. We zijn benieuwd naar jullie creaties! 

Dit bericht is geplaatst in Feestelijke recepten, Oud & nieuw recepten, Basisrecepten en getagged met Appel, Spijs, Bladerdeeg

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Amandelspijs (500 gram)
De Notenshop
Waardering:
93% of 100
4,95
Niet op voorraad
Tarwebloem (Patent)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,50

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent)
1000 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,65
 1,65/kg
1000 gram navul
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 1,50 Regular Price 1,65
 1,50/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
32,50
 1,30/kg