Pistachenoten roosteren

2 reviews
Pistachenoten zijn het allerlekkerste als ze geroosterd zijn. Lees hier hoe u pistachenoten het lekkerste kunt roosteren, zonder toegevoegde middelen.
15 min.
Pistachenoten roosteren

Als de pistachenoot rijp is springt de schil een klein stukje open en is de heerlijke groene / paarse noot zichtbaar. Pistachenoten zijn zowel rauw als geroosterd uitstekend te eten, maar de licht geroosterde pistachenoot krijgt van veel mensen de voorkeur. Het roosteren van de pistachenoot zorgt ervoor dat de notensmaak beter te proeven is en de noot een stuk smaakvoller wordt.

Ongepelde of gepelde pistachenoten roosteren

Het is mogelijk om zowel gepelde als ongepelde pistachenoten te roosteren, maar in de meeste gevallen worden pistachenoten ongepeld geroosterd. De pistachenoten worden dan in zijn geheel geroosterd en eventueel gekruid, waarna ze gepeld worden op het moment dat ze gegeten worden.

Stappenplan pistachenoten roosteren in de oven

  1. Haal de bakplaat uit de oven en voorzie deze van een vel bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 120 °C.
  3. Neem een half glas water (+- 125ml) en los hier 5 tot 6 theelepels zout in op.
  4. Breng dit aan de kook in een pannetje en voeg hier ongeveer 4 glazen gevuld met pistachenoten aan toe.
  5. Laat het geheel koken totdat al het water verdampt is en het zout in de pistachenoten getrokken is.
  6. Verspreid de pistachenoten over de bakplaat en zorg dat de noten niet op elkaar liggen.
  7. Laat de noten 30 minuten in de oven roosteren en haal de bakplaat daarna uit de oven om de noten om te draaien met een lepel of spatel. Plaats de bakplaat daarna andersom weer terug in de oven.
  8. Laat de pistachenoten nu nog eens 30 minuten roosteren en houd ze daarna goed in de gaten. Als de schil van de noten goudbruin is en de geur van geroosterde noten goed te ruiken is zijn ze klaar. Proef even voor de zekerheid of de noten gaar zijn, als dat zo is haalt u ze meteen uit de oven. In totaal moeten ze 1 tot 1,5 uur roosteren voordat ze klaar zijn.
  9. Leg de pistachenoten vervolgens gedurende 60 minuten op een aparte schaal zodat ze kunnen afkoelen en de vrijgekomen (gezonde) oliën weer geabsorbeerd kunnen worden door de noot.

De lekkerste pistachenoten roosteren

Het is uiteraard ook mogelijk om pistachenoten te roosteren zonder dat u van tevoren zout toevoegt. Dit maakt ze gezonder maar zorgt er ook voor dat ze net iets minder smaakvol zijn dan wanneer u wel zout toevoegt.

Houdt de pistachenoten nadat ze een uur in de oven geroosterd hebben goed in de gaten. De grens van gaar naar verbrand is namelijk erg snel gepasseerd en verbrande pistachenoten zijn niet lekker en bovendien minder gezond. Als noten te lang roosteren worden de gezonde onverzadigde vetten omgezet naar ongezonde verzadigde vetten, en dat maakt deze verantwoorde snack een heel stuk minder verantwoord.

Aan de slag met pistachenoten roosteren

Bent u benieuwd naar de heerlijke smaak en de geur van zelf geroosterde pistachenoten? Bestel uw rauwe pistachenoten dan gemakkelijk online bij denotenshop.nl.

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Snacks recepten