Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Gestapelde feesttaart

0
(0)
Stapelen maar! Gooi hoge ogen met deze fantastische gestapelde feesttaart.
90 min.
Gestapelde feesttaart

Heb je zin om een keer echt uit te pakken met bakken? Dan is deze gestapelde feesttaart een waanzinnig project. Door het gebruik van kleur, vulling en versiering kun je de taart aan elk thema aanpassen. We geven meteen toe: dit is best een uitdagend project. Vooral het recht afsmeren met botercrème is iets wat je even in de vingers moet krijgen. Maar dan staat er ook wel een echte feesttaart! En je kunt de taart altijd nog een meer rustieke look geven door de botercrème met een paletmes verschillende kanten op te smeren.

  • Aantal porties: 12
  • Bereidingstijd: 90 min. + 3 uur wachttijd + 30 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer, 3 x springvorm 18 cm ø, bakpapier, bakspatel, vershoudfolie, garde, taartzaag (optioneel), rond taartkarton, spuitzak, paletmes, rechte taartschraper, gekartelde taartschraper, spuitflesje

Bereidingswijze

  1. Zorg ervoor dat de boter, melk en eieren op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de suiker helemaal licht en luchtig (dit kan wel 10 minuten duren). Schraap de boter tussentijds een paar keer van de wand van de kom van de mixer met een bakspatel.
  2. Mix de eieren een voor een door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg daarna het zout en het vanille- en amandelextract toe.
  3. Zeef in een aparte kom de patentbloem, bakpoeder, maiszetmeel en amandelmeel twee keer door elkaar. Mix dit bloemmengsel en de melk om en om in drie delen door het beslag terwijl de mixer rustig draait. Sla het beslag nog een keer goed door om er zeker van te zijn dat nergens meer droge delen bloem verstopt zitten.
  4. Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht). Bekleed de bodem van drie kleine springvormen met bakpapier en vet ze in met een drupje olie, boter of bakspray. Verdeel het beslag in gelijke delen over de drie taartvormen (+- 700 gram per vorm).
  5. Bak de cakes in 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. De cakes zijn klaar als een houten cocktailprikker in het midden gestoken er schoon (zonder beslag eraan) uitkomt. Laat de cakes 5 minuten afkoelen en verwijder daarna de vorm. Laat ze ondersteboven helemaal afkoelen op een taartrooster. Verpak elke laag zorgvuldig in vershoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast of diepvries.
  6. Zorg ervoor dat de boter zacht en op kamertemperatuur is. Splits de eieren (het eigeel wordt in dit recept niet gebruikt) en doe de eiwitten samen met de kristalsuiker in een metalen kom. Heb je een staande mixer met metalen mengkom, dan is het handig om die te gebruiken.
  7. Doe een laag kokend water in een pan en zet de kom met de eiwitten er schuin bovenop. Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Blijf de eiwitten met de suiker continu doorroeren met een garde zodat het eiwit niet kan stollen en verwarm ze tot 70º C.
  8. Klop de warme massa in 10 minuten met de mixer met een ballongarde op een flinke snelheid tot een luchtig meringueschuim. De kom zou nu niet meer heet aan moeten voelen. Heb je een mixer met een platte klopper, dan is het handig om die te gebruiken voor de volgende stap. Anders kun je de botercrème na het opkloppen nog even goed doorspatelen met een bakspatel.
  9. Laat de mixer rustig draaien en voeg de zachte boter blokje voor blokje toe. Voeg het volgende blokje steeds pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg tot slot het vanille extract en naar smaak een snufje zout toe en klop de botercrème nog een paar minuten op hoge snelheid door. De botercrème is nu klaar voor gebruik. Doe de botercrème in een spuitzak.

In elkaar zetten

  1. Snij met een taartzaag of broodmes het bolle laagje van de bovenkant van de lagen cake, zodat ze mooi recht zijn. Eventueel kun je met een grote ronde uitsteker de buitenranden ook nog bijsnijden. Leg een taartkarton klaar en doe er een dotje botercrème op, zodat de onderste laag straks goed blijft liggen.
  2. Leg de eerste laag cake op het taartkarton, met de onderkant naar beneden. Spuit een “dammetje” van botercrème door vlakbij de rand bovenop de cake een cirkel van botercrème te spuiten. Dit voorkomt dat de jam straks door de botercrème naar buiten lekt. Schep royaal jam op de cake in de botercrèmecirkel. Leg de volgende laag cake er bovenop en voorzie ook die van een botercrèmecirkel en jam. Leg de laatste laag cake er ondersteboven bovenop en druk in het midden voorzichtig aan, zodat de bovenkant van de taart mooi recht is..
  3. Voorzie de taart rondom van een royale laag botercrème en verdeel dit met behulp van een paletmes. Schraap de zijkant daarna netjes bij met een taartschraper en gebruik de botercrème die je eraf schraapt voor de bovenkant van de taart. Deze laag (de crumb coat) bevat kruimeltjes cake en hoeft nog niet super netjes te zijn. Het is ook niet erg als je hier en daar de cake er tussendoor ziet. Zet de taart nu 30-60 minuten in de koelkast zodat de eerste laag botercrème op kan stijven (bewaar de rest van de botercrème buiten de koelkast).
  4. Haal de taart uit de koeling en voorzie hem van een tweede laag botercrème. Schraap deze laag netjes glad met de taartschraper (heb je ergens te veel afgeschraapt dan kun je hier weer botercrème smeren). Dit gaat het beste op een draaiplateau. Of geef de taart een meer rustieke look door de botercrème met het paletmes in verschillende richtingen uit te vegen. Voor een gestreepte taart zoals op de foto gebruik je nu de gekartelde taartkam om groeven in de afgesmeerde botercrème aan te brengen. Zet de taart in dat geval weer een uur in de koeling (of een half uurtje in de vriezer, als dat past) en meng wat kleurstof door de overgebleven botercrème. Haal de taart uit de koeling en spuit de gekleurde botercrème in de groeven. Schraap de taart opnieuw af met de rechte schraper. Eerst zal het lijken of het patroon niet strak wordt, maar naarmate je meer afschraapt zullen de strepen duidelijker worden. Zet de taart weer in de koelkast zodat de botercrème stevig kan worden.
  5. Voor de drip van gold of witte chocolade ganache schenk je hete slagroom over de chocoladedruppels in een kommetje. Laat even staan en spatel dan goed door elkaar tot er geen klontjes meer inzitten. Doe de ganache in een spuitflesje (of gebruik een lepel) en laat rondom druppels over de rand glijden tot ze halverwege de taart tot stilstand komen. Garneer de taart naar wens met toefjes botercrème, sprinkles en andere decoraties. Je kunt de drip ook nog goud schilderen met eetbaar goud poeder, opgelost in een drupje wodka.
  6. Zet de taart weer in de koelkast zodat de drip kan drogen en verpak de taart daarna tot gebruik losjes in vershoudfolie. Laat een uurtje op kamertemperatuur komen voor het serveren en neem de complimenten in ontvangst!
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Amandelmeel, Vanille extract, Bakpoeder

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Amandelmeel
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 4,50

Amandelmeel
Amandelmeel
350 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
4,50
 12,86/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 8,95 Regular Price 9,95
 8,95/kg
12500 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
99,95
 8,00/kg
Chocolade Druppels Wit
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 7,50

Chocoladedruppels wit
Chocolade Druppels Wit
500 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
7,50
 15,00/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
13,50
 13,50/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
120,00
 12,00/kg
Vanille Extract (100 gram)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100
21,95
Tarwebloem (Patent)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,09

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent)
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,09
 2,09/kg
20000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
32,95
 1,65/kg
Bakpoeder
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,25

Bakpoeder
Bakpoeder
150 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 15,00/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
45,00
 4,50/kg
Maiszetmeel
De Notenshop
Waardering:
100% of 100

Vanaf 2,25

Maiszetmeel
Maiszetmeel
500 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 4,50/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
62,95
 2,52/kg