artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Bonenburger (12 – 14 stuks)

Geplaatst op 7 maart 2017 door De Voedzaak | 0 reacties

“Mis je dan nooit een stukje vlees?”, wordt er regelmatig aan mij gevraagd. Nou, neem maar van mij aan; ik heb nog nooit zo smaakvol en divers gegeten sinds ik plantaardig eet. Deze bonenburgers bewijzen dat maar weer. Lekker spicy, vol met volwaardige koolhydraten en eiwitten en super tasty! Zet de oven maar vast aan!

Ingrediënten
1 kg. kidneybonen (gekookt en gewelt)
300 gram havermout
2 uien
2 tenen knoflook
140 gram tomatenpuree
1 eetlepel mosterd
3 eetlepels tamari
1 eetlepel liquid smoke (optioneel)
2 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels gerookte paprikapoeder
2 eetlepels oregano
Snuf peper en (Keltisch) zeezout
Rijstolie

Benodigdheden
Keukenmachine
Wok
Spatel
Plastic folie
Diepe kom
Bakpapier

Bereiding
Verwijder de schil van de uien en snij ze in halve ringen. Snij de teentjes knoflook fijn en verhit een scheut rijstolie in een wok. Fruit daarin de uien op hoog vuur, totdat ze mooi goudbruin zijn en voeg dan de knoflook toe om even mee te bakken.

Doe alle overige ingrediënten in de keukenmachine en vermaal het geheel tot een stevige massa. Schep het in een diepe kom en voeg de uien en knoflook er aan toe. Verdeel deze met een spatel goed door het ‘gehakt’. Span wat plasticfolie over de kom en zet deze een paar uur in de koelkast, zodat het goed kan binden.

Een uur voordat je gaat eten kun je de oven voorverwarmen op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg daar bakpapier overheen. Gebruik gewoon je handen om ballen te draaien van het bonenmengsel. Leg ze op de bakplaat, maar hou er wel wat ruimte tussen. Als je alle ballen hebt gedraaid, kun ze plat drukken tot een burger met de muis van je hand. De burger mag best robuust blijven, dus ongeveer 3 centimeter breed.

Schuif nu de burgers in de oven voor ongeveer 30 minuten. Draai ze halverwege even om, zodat beide kanten mooi garen. Is de tijd verstreken, dan haal je ze uit de oven en laat je ze nog even rusten op de bakplaat.


Over De Voedzaak

Arianne Bakkenes is, naast coach in de jeugdhulpverlening, ook voedingsdeskundige, holistisch lifestylecoach, blogger en een enorme liefhebber van eten. Ze heeft zelf ervaren wat natuurlijke, onbewerkte voeding met je gezondheid doet en wil dat graag aan iedereen verkondigen. Met haar onderneming De Voedzaak geeft ze workshops op het gebied van gezonde voeding en schrijft ze bloggs over de kracht van puur natuur. Een feestje, bedrijfsuitje, borrel of een andere gelegenheid? Arianne verzorgt graag de verantwoorde 'bites'. Al haar maaltijden en hapjes zijn glutenvrij, E-nummervrij, vrij van geraffineerde suikers en bevatten geen dierlijke producten.

Deel dit artikel
Geef een reactie