Opruim-Zondag: Chocolade rozijnen voor maar €2,50! Klik hier!

Waanzinnige Woensdag: Crunchy choco's stracciatella voor €1,95! Klik hier!

Biscotti

0
(0)
Soms heb je niet veel nodig: een goede koffie, een fijn moment en natuurlijk een biscotti. Knapperig, geurend en nét even anders dan de rest!
20 min. + 20 min. oventijd
Biscotti

Biscotti betekent in het Italiaans “twee keer gebakken” en dat is precies waar deze koekjes hun naam aan te danken hebben. Eerst bakken we een soort broodjes van het deeg. Als het nog warm is snijden we het meteen in plakken en bakken we de plakken een tweede keer. Het resultaat is een hard koekje, traditioneel geserveerd na de maaltijd met een glas Vin Santo (Toscaanse dessertwijn) of koffie om het koekje in te dopen. Omdat de koekjes zo hard en droog zijn, zijn ze heel lang houdbaar. Dit maakt ze een geliefd cadeautje tijdens de feestdagen.

Je kunt biscotti maken met verschillende soorten noten. Wij gaan in dit recept voor de meest klassieke versie met amandel. Een combinatie van witte amandelen en bruine amandelen is ideaal. Biscotti met amandelen uit het Toscaanse Prato worden ook cantuccini genoemd.

Hoeveel biscotti je precies maakt met dit recept bepaal je zelf. Het hangt ervan af hoe lang en breed je de “broodjes” in stap 4 vormt en hoe schuin je de plakken snijdt voor de tweede bakronde. Hoe schuiner je de plakken snijdt, hoe groter de koekjes worden.

  • Aantal porties: 20-30 koekjes
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Baktijd: 20 minuten + 20 minuten
  • Keukenbenodigdheden: bakplaat, bakpapier, bakkwastje, broodmes

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180ºC. Was en droog de sinaasappel en rasp de schil. Het sap wordt in dit recept niet gebruikt.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve de noten) door elkaar. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het deeg te droog is om er een samenhangend geheel van te maken.
  3. Hak ongeveer de helft van de noten grof. Kneed alle noten door het deeg.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm twee lange rechthoekige broodjes van het deeg en leg ze met 10 cm tussenruimte op de bakplaat. Maak je handen een beetje nat met water als het deeg te plakkerig is om te vormen. Bestrijk het deeg licht met losgeklopt ei.
  5. Bak de broden in 20 minuten goudbruin.
  6. Laat ze maximaal een paar minuten afkoelen en snijd ze daarna met een broodmes in schuine plakken van 1 ½ cm dik. Leg de plakken op de snijkant op het bakpapier.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden en bak de plakken in nog eens 20 minuten krokant.

Pistache biscotti, biscotti met koffie en andere variaties

Biscotti worden traditioneel na het eten geserveerd met een zoete Italiaanse dessertwijn, Vin Santo. Door de koekjes in de wijn te dopen worden ze wat zachter. In plaats van Vin Santo kun je de koekjes natuurlijk ook serveren met een kop koffie of kruidenthee.

Je kunt de amandelen in dit recept vervangen door allerlei andere noten en er zo helemaal je eigen draai aan geven. Ook een combinatie met gedroogd fruit of zelfs bakvaste chocolade doet het goed in deze harde koekjes. Gebruik citroen- in plaats van sinaasappelrasp als dat beter past bij de gekozen vulling. Een paar van onze favoriete combinaties zijn pistache-cranberry en chocolade met gekonfijte sinaasappel.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Snacks recepten, Bakrecepten en getagged met Vanille extract, Bakpoeder, Kristalsuiker

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Amandelen wit ongebrand
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 7,25

Amandelen wit ongebrand
Amandelen wit ongebrand
Vanille extract 100 gram
De Notenshop
Waardering:
93% of 100
21,95
Bakpoeder
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 3,50

Niet op voorraad
Bakpoeder
Bakpoeder
Zeezout fijn
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 1,25

Fijn zeezout
Zeezout fijn
Italiaanse bloem type 00
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,75

Italiaanse Bloem Type 00
Italiaanse bloem type 00