Hoe maak je pepernoten
Ze zijn steeds moeilijker te vinden, de echte Oud Hollandse pepernoten. Terwijl het toch wel een bijzonder koekje is. De textuur is vergelijkbaar met taai taai en ondanks de naam worden ze niet gekruid met peper of koekkruiden, maar met anijs.
Wist je dat pepernoten rond de oven in gaan? Tijdens het bakken zet het deeg uit en duwen de pepernoten tegen elkaar. Zo krijgen ze hun kenmerkende grillige vorm.
Tip: Vanwege de wachttijd en de hete suikerstroop is dit recept voor ouderwetse pepernoten niet erg leuk om met kinderen te maken. Gelukkig hebben we ook een recept voor heerlijke kruidnoten wat dat wel is!
- Aantal: voor 4 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 2 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: pannetje, hittebestendige kom, stevige spatel of mixer met deeghaken, vershoudfolie, ovenschaal
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Doe de bloem in een ruime hittebestendige kom.
2. Breng de honing met de stroop, het water en het zout in een pannetje op het vuur tegen de kook aan. Giet de warme stroop bij de bloem en meng dit met een stevige spatel of mixer met deeghaken tot een dikke, kleverige massa. Kneed met de hand verder wanneer het deeg te stug wordt (let op, het deeg is warm).
3. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg 1 tot 24 uur gekoeld weg.
4. Voeg het bakpoeder en de anijs toe en kneed dit zorgvuldig door het deeg. Voeg eventueel een drupje water toe als het deeg te droog is om te kneden. Verpak het deeg opnieuw in vershoudfolie en leg het 1 tot 24 uur weg zodat de smaken goed in kunnen trekken (tip: gebruik wat meer anijs als je niet lang wilt wachten).
5. Verwarm de oven voor op 180º C. Verdeel het deeg in vier ongeveer gelijke delen en rol er worsten ter grootte van een frikandel van. Snij er stukjes van 2 cm af en rol van elk stukje een balletje. Ze hoeven niet allemaal even groot te worden.
6. Vet een ovenschaal of bakvorm in met zonnebloemolie. Bedek elk balletje rondom royaal met zonnebloemolie en schik de pepernoten met een klein beetje tussenruimte in de schaal. Het is de bedoeling dat de pepernoten tijdens het bakken rijzen en tegen elkaar aanduwen. Als de schaal te groot is leg je de pepernoten gewoon aan één kant.
7. Bak de pepernoten in 20 minuten goudbruin. Haal de schaal uit de oven en trek de pepernoten van elkaar los zodra de hitte dit toelaat. Laat verder afkoelen en geniet!
Vegan pepernoten, sinas-kardemom pepernoten en andere variaties
Dit recept voor pepernoten bevat honing en is daarom niet vegan. Voor vegan pepernoten kun je de honing vervangen door een plantaardige variant, zoals agavesiroop.
Pepernoten worden al eeuwenlang gemaakt. Vroeger waren honing en fijne roggebloem heel gangbare (en goedkope) ingrediënten. Tegenwoordig wordt rogge vrijwel alleen nog maar als volkoren roggemeel verkocht. Daarom gebruiken we in dit recept gewoon patentbloem. Voor een extra authentieke smaak je kun je (een deel van) de bloem vervangen door roggemeel. Heb je wel roggebloem in huis? Lucky you! Dan kun je de bloem in dit recept 1:1 vervangen door roggebloem.
Aan pepernoten komt geen peper te pas. Ze krijgen hun kruidige smaak van anijs. Geen anijs in huis, of ben je er misschien niet zo’n fan van? Ook met andere kruiden worden de pepernoten heerlijk. Ga bijvoorbeeld voor 1-2 eetlepels koekkruiden of voeg eens 1-2 tl kardemom en rasp van een (schoongeboende) sinaasappel toe.
Voor een verrassende traktatie kun je de pepernoten voor de helft in gesmolten chocolade dopen. Extra lekker met een pure chocolade met zeezout!
Opmerkingen (6)