Appelflappen

0 review
Appelflappen maak je ontzettend makkelijk zelf met dit basisrecept!
Baktijd wordt geladen...
Appelflappen

Appelflappen maak je ontzettend makkelijk zelf! Je kunt ze koud of warm eten en ze zijn een heerlijke middag snack of zijn ook heerlijk als weekend-ontbijt. Een krokant exterieur met een zachte en zoete appel vulling, YUM!

  • Aantal porties: 10 stuks
  • Bereidingstijd: 20 minuten + 25 minuten oventijd
  • Keukenbenodigdheden: Oven, ovenschaal, kommetjes, steelpan, fornuis, waterkoker, kwastje

Hoe maak je appelflappen?

  1. Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 180C.
Ingrediënten

2. Begin met de appel vulling. Kook een kopje water en giet dit met het theezakje over de sultanas, laat dit 10 minuten trekken.

Rozijnen

3. Schil je appels, verwijder het klokhuis en snijd de geschilde appels in blokjes. Doe ze in een steelpan met de suiker, vanille en een snuf kaneel.

Appel met kaneel en suiker

4. Breng dit op middelhoog vuur langzaam aan de kook, blijf ondertussen roeren en laat het rustig sudderen voor ongeveer 10 minuten. Zodra de appelblokjes zachter beginnen te worden voeg je wat water aan je maïzena toe en giet je dit bij je appel mengsel. Laat dit nog 2 minuten indikken en haal van het vuur. Voeg als laatst je afgegoten en geweekte sultanas toe en laat het mengsel rustig afkoelen.

Appel vulling

5. Klop je ei los met de melk in een klein bakje. Leg je plakken bladerdeeg uit en bestrijk de randen met het ei-melk mengsel.

Bladerdeeg

6. Vul je bladerdeeg plakken diagonaal met ongeveer 3-4 tl appelvulling. Laat nog genoeg ruimte over om ze dicht te kunnen vouwen.

Bladerdeeg met vulling

7. Vouw je bladerdeeg plakken diagonaal over de appels heen en sluit deze goed door de zijkanten met een vork samen te drukken.

Bladerdeeg met vulling dichtgeklapt

8. Maak een kleine incisie in je appelflappen zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Appelflappen met incisie

9. Bestrijk de appelflappen genereus met het ei-melk mengsel en bestrooi met bijvoorbeeld suiker of amandelvlokken.

Appelflappen met topping

10. Bak je appelflappen op een met bakpapier bekleedde bakplaat voor 25-30 minuten op 180C of tot goudbruin en knapperig. Serveer warm of koud, gelieve op dezelfde dag te nuttigen.

Appelflappen

Variaties

Appelflappen lijken niet heel divers, maar dat zijn ze zeker wel! Je kunt eindeloos variëren met de vulling van je flappen door dit bijvoorbeeld te vervangen voor een ander fruit. Denk aan rood fruit, peer, abrikozen, of wellicht zelfs banaan en chocolade! Oke… het zijn dan geen ‘appel’ flappen meer, maar wel net zo lekker.

De sultanas in de appelflappen zijn helemaal optioneel, voel je dan ook vrij om deze er uit te laten. Je zou ze eventueel ook kunnen vervangen door walnoten of pecannoten voor een crunchy toevoeging. Ook kun je er voor te kiezen om je vulling niet vooraf te koken, zodat je een wat knapperigere binnenkant krijgt. Genieten maar!

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Bakrecepten, Gebak recepten en getagged met Vanille extract, Appel, Kaneel

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Rozijnen Ongezwaveld Groot
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,95

Rozijnen ongezwaveld groot
Rozijnen Ongezwaveld Groot
400 gram navul
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,95
 4,88/kg
1000 gram navul
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 3,95 Regular Price 4,50
 3,95/kg
1000 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
4,50
 4,50/kg
10000 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
32,95
 3,30/kg
Vanille Extract (100 gram)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100
22,95
Kaneel Gemalen Ceylon
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,75

Kaneel Ceylon
Kaneel Gemalen Ceylon
90 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,75
 30,56/kg
300 gram pot
Info
De voorraad wordt opgehaald
7,50
 25,00/kg
8000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
145,00
 18,12/kg
12500 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
225,00
 18,00/kg