Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Zuurdesem focaccia

0
(0)
Dit heerlijke brood is perfect voor een zwoele zomeravond en vult je keuken met heerlijke Italiaanse aroma’s.
5 uur
Zuurdesem focaccia

Focaccia is al heerlijk op zichzelf, maar je kunt eindeloos variëren met toppings. In dit recept voeg ik zongedroogde tomaten tapenade toe aan het deeg en gebruik ik olijven en zeezout als topping. Je kunt echter ook kiezen voor focaccia met bijvoorbeeld cherrytomaatjes en rozemarijn als topping. Voor dit recept heb je een zuurdesem starter nodig!

  • Aantal porties: 6
  • Bereidingstijd: 5 uur
  • Keukenbenodigdheden: Oven, 1 grote ovenschaal, bakpapier, mengkom, theedoek, vershoudfolie, weegschaal, houten spatel.

Bereidingswijze

  1. Weeg de suiker af in een mengkom en voeg hier 275 lauwwarm water aan toe en de zuurdesem starter. Meng met een houten spatel door elkaar tot een geheel.
  2. Voeg nu 375 gram broodbloem toe en roer dit alles goed door elkaar met de spatel. Je hoeft niet te kneden maar zorg dat de bloem goed gemengd is met het water mengsel. Dek dan af met een theedoek en laat 30 minuten op kamertemperatuur staan.
  3. Maak een mengsel van 3 el tapenade, 25 gram water en 6 gram zout. Voeg dit na 30 minuten toe aan het deeg en kneed dit goed door het deeg heen. Doe dit circa 2 minuten met een knijpbeweging hierdoor ontstaat er meer lucht in het deeg. Dek de schaal weer af.  
  4. Na 30 minuten begin je met de eerste ‘stretch & fold’ heb je ooit zuurdesembrood gemaakt dan kun je dezelfde techniek gebruiken. Is dit de eerste keer grijp dan een zijkant van het deeg vast, rek deze naar boven uit en vouw naar de overzijden. Doe dit aan alle vier de zijkanten en laat dan weer 30 minuten rusten met de theedoek over de kom. Vervolg deze stap nog 3 maal. In totaal heb je dit dan 4 keer gedaan.
  5. Bekleed ondertussen een ovenschaal met bakpapier en giet hier 1 el olijfolie in. Verspreid de olijfolie over de bodem van de schaal.
  6. Verplaats na 30 minuten rijzen het deeg naar de ovenschaal en rek de hoeken uit om zoveel mogelijk oppervlak te bekleden. Doe dit voorzichtig (je wil geen lucht verliezen uit het deeg) door je handen onder het deeg te bewegen. Krijg je het deeg nog niet helemaal tot de randen uitgerekt dan is dit geen probleem. Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en laat 2 uur op kamertemperatuur rijzen of een nacht in de koelkast.
  7. Verwarm na 2 uur de oven voor op 220 graden Celsius en snijd de olijven in ringen. Verwijder het vershoudfolie en drizzle 1 el olijfolie over het deeg. Verspreid de olijven ook over het deeg en druk nu met je vingers in de focaccia om de textuur te creëren zorg hierbij dat je geen luchtbellen kapot maakt. Bestrooi met zeezout en bak af in de oven voor 25 – 30 minuten of tot de focaccia goudbruin is.
  8. Laat volledig afkoelen voor je in het brood snijd.
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Lunch recepten, Tussendoortjes recepten en getagged met olijfolie, suiker, zout

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Zeezout Grof
De Notenshop
Waardering:
93% of 100

Vanaf 1,25

Zeezout grof
Zeezout Grof
500 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,25
 2,50/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
34,95
 1,40/kg
Olijfolie
Bio
Olijfolie Extra Virgin Biologische (250 ml)
De Notenshop
Waardering:
94% of 100
4,99
Italiaanse Bloem (Type 00)
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,75

Italiaanse Bloem (Type 00)
Italiaanse Bloem (Type 00)
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,75
 2,75/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
59,95
 2,40/kg