20% korting op gebrande noten! Alleen 25 & 26 juli   |  OP = OP

Elke 2e pot Verse pindakaas bio met -50% korting! Klik hier!

Zoete Galette

0
(0)
Deze zomerse galette maakt gebruik van sappige perziken (of nectarines) en een heerlijke laag amandel frangipane voor dat kleine nootje!
30 min. + 25 min. oventijd
Zoete Galette

Er zijn van die desserts die er indrukwekkend uitzien, maar verrassend eenvoudig te maken zijn. De galette is daar hét perfecte voorbeeld van. Deze rustieke Franse taart is eigenlijk een vrijgevormde taartbodem die je belegt met fruit, vouwt tot een nonchalante cirkel en afbakt tot goudbruin. Geen gedoe met bakvormen of perfecte randen, juist dat ongepolijste maakt een galette zo charmant.

De combinatie van zoet, sappig fruit met de zachte, licht nootachtige vulling maakt dit zo lekker. Combineer met een bolletje ijs en het is al helemaal onweerstaanbaar!

  • Aantal porties: Voor 10 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiden + 25 minuten bakken
  • Keukenbenodigdheden: Oven, bakplaat en een mengkom

Waarom een galette?

  • Makkelijk te maken: geen ingewikkelde technieken of speciale bakvormen nodig.
  • Flexibel: je kunt elk seizoen je favoriete fruit gebruiken (denk aan pruimen, appels of vijgen).
  • Visueel aantrekkelijk: een galette ziet er altijd kunstzinnig uit, hoe je hem ook vouwt.

🍎 Herfstige varianten

  • Appel & kaneel frangipane – vervang het vanille-extract in de frangipane door een snuf kaneel en voeg eventueel wat rozijnen toe.
  • Peren & chocolade frangipane – maak de frangipane met een lepel cacaopoeder of gehakte pure chocolade en beleg met dunne plakjes peer.

🍒 Zomerse varianten

  • Kersen & pistache frangipane – vervang het amandelmeel deels door gemalen pistachenoten en beleg met kersen.
  • Rood fruit – gebruik in plaats perzikken een laag rood fruit, let alleen wel op dat je extra maizena toevoegt vanwege het hogere vocht gehalte

🌰 Luxe varianten

  • Vijgen & honing frangipane – perfect in de nazomer: frangipane met een beetje honing erin, en verse vijgen erbovenop.
  • Abrikozen & lavendel – voeg een vleugje lavendel (gedroogd of in honing) toe aan de frangipane, en gebruik abrikozen voor een elegante twist.

🥥 Exotische varianten

  • Mango & kokos frangipane – vervang een deel van het amandelmeel door kokosmeel en beleg met plakjes mango (mango pas na het bakken).
  • Ananas & rum frangipane – meng een scheutje donkere rum door de vulling en beleg met gekaramelliseerde ananas.

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 190°C.

2. Rol het deeg uit op bakpapier tot een cirkel van ca. 30 cm in doorsnede.

3. Verdeel de frangipane over het midden, laat 4–5 cm van de randen vrij

4. Meng het fruit met de smaakmakers en maizena en leg dit bovenop je amandel frangipane.

5. Vouw de randen van het deeg naar binnen.

6. Bak de galette 35–40 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.

7. Bestrijk het fruit eventueel direct na het bakken met een beetje verwarmde honing of abrikozenjam voor een mooie glans.

8. Serveer warm met een bol vanille ijs en genieten maar!

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Citroen, Kaneel, Suiker

Opmerkingen (0)