Zoet & hartig breekbrood

0 review
Het recept van winnares Kiona van de foodchallenge van augustus: Ultiem Vakantiegevoel!
30 min. + 20 min. oventijd
Zoet & hartig breekbrood

Ik maak regelmatig breekbrood. Dit vind ik zo ontzettend lekker om mee te nemen als we een dag op stap gaan. Het ultieme vakantie gevoel! Ik gebruik als basis een broodmix. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor broodmix je gebruikt. Na het rijzen rol ik het deeg uit en bekleed het met wat ik lekker vind. Zoet of hartig. Je kunt er van alles in doen wat je lekker vindt.

  • Aantal porties: Voor 2 breekbroden.
  • Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd.
  • Keukenbenodigdheden: Oven, bakje warm water, hoge bakvorm, bakpapier, mes en een snijplank.

Bereidingswijze

Deeg

  1. Ik zet de broodbakmachine op deeg. Dan wordt het deeg gekneed en rijst het in de broodbakmachine. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  2. Haal het deeg daarna uit de broodbakmachine en verdeel het in 2 stukken. Eentje voor de hartige variant en eentje voor de zoete. Je kunt er natuurlijk alles instoppen wat je lekker vindt, maar ik geef 2 voorbeelden die ik erg geslaagd vond en waar ik leuke reacties op kreeg van mijn familie die altijd 'proefkonijn' zijn.

Vulling voor het hartige breekbrood

  1. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en smeer hier roomkaas naturel en pesto op, daarna leg je er ham op en geraspte kaas en/of parmezaanse kaas.
  2. In de lengte oprollen en in stukken snijden van ongeveer 4 cm hoog.
  3. Bekleed een hoge bakvorm van 20 cm met bakpapier. Ik zet er eigenlijk altijd een groot vel in zodat ik het brood na het bakken er d.m.v. het bakpapier uit kan tillen.
  4. Zet hier de rolletjes rechtopstaand in. Strooi er daarna zonnebloempitjes en pompoenpitjes overheen.

Vulling voor het zoete breekbrood

  1. Kneed stukjes bitterkoekjes door het deeg. Dit geeft het deeg ook een lekker zoete smaak.
  2. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en bedek dit met een mengsel van stukjes bitterkoekjes, (hazel)noten, een beetje honing en bijvoorbeeld pure chocolade callets.
  3. Ook deze lap in de lengte oprollen en in stukken snijden. Ze deze rolletjes ook rechtop in een met bakpapier beklede bakvorm.
  4. Zet beide vormen in de oven met onderin een bakje heet/kokend water en laat ze 30 min. rijzen. Zet daarna de oven op 200 graden en bak het breekbrood zo'n 20 min. Laat het bakje heet water gewoon in de oven staan.
  5. Haal na het bakken de vormen uit de oven en til het breekbrood aan het bakpapier uit de vorm en zet het op een rooster om af te koelen. Doe je dit niet dan wordt het bakpapier en het brood vochtig in de bakvorm.

Gemaakt door Kiona van Kiona's Baksels

Breekbrood
Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Brood recepten, Food Challenges

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Hazelnoten wit raw
Hazelnoten Wit Raw De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 4,25

Zonnebloempitten
Zonnebloempitten De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,25

Pompoenpitten
Pompoenpitten De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 2,25

Chocolade Druppels Puur 70,5%
Chocolade Druppels Puur 70,5% De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 5,95