Wat is au bain-marie?

0 review
Er zijn verschillende technieken in de kook- en bakwereld. Au bain-marie is er hier een van. Deze techniek vindt zijn oorsprong in Egypte. De alchemist Maria van Alexandrië heeft deze techniek uitgevonden en zo is de techniek naar haar vernoemd.
Baktijd wordt geladen...
Wat is au bain-marie?

Au bain-marie wordt vaak gebruikt om chocolade te smelten, maar waarom is dit makkelijker dan ‘gewoon’ even in de magnetron? Je kan met deze techniek zoveel meer dan alleen chocolade smelten. We leggen je graag uit wat je allemaal kan en hoe het werkt!

Wat is au bain-marie en hoe werkt het?

Au bain-marie is het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een waterbad. Dit doe je door een kom (van metaal of glas) boven een pan te plaatsen. In de pan zit een laagje kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, als dit gebeurd dan verliest de techniek zijn nut. 

Door de stoom die van het water afkomt wordt het product in de kom verhit, in plaats van dat het door het directe vuur wordt verhit. Op deze manier kan je makkelijk een vloeistof opwarmen of laten afkoelen! 

Heb je geen geschikte kom of maak je veel gebruik van deze techniek? Koop een speciale au bain-marie pan! 

Chocolade au bain-marie smelten

De au bain-marie techniek wordt het meest gebruikt om chocolade te smelten. Op deze manier kan de chocolade niet verklonten, aanbakken of verbranden. Je denkt wellicht ‘waarom gebeurt dat niet bij au bain-marie?’. De kooktemperatuur van water is 100°C. Dat betekent dat de chocolade in de kom nooit warmer dan 100°C zal worden. Dit gaat op voor alles wat je au bain-marie smelt.

Waar kan ik au bain-marie nog meer voor gebruiken?

Je kan naast chocolade smelten deze techniek in veel andere recepten gebruiken. We hebben een aantal recepten en manieren voor jou opgezocht waarbij je helemaal los kunt gaan met de au bain-marie techniek.

Au bain-marie in de oven

De au bain-marie techniek is ook in de oven toe te passen. Gebruik een ovenschaal met opstaande randen en jouw eigen gevulde bakvormen. Leg op de bodem van de ovenschaal een theedoek, dit is om het glijden van de bakvormen tegen te gaan. Vul de ovenschaal met kokend water, ongeveer tot halverwege de bakvormen. Zo kan je jouw gerecht au bain-marie in de oven bereiden! Maar wat kan je maken als gerecht? Denk aan een crème brûlée of flan.

Voorkom schiften

Door het te heet laten worden van bijvoorbeeld boter, kan het gaan schiften. Dat is iets wat je absoluut niet wilt! Door au bain-marie te gebruiken, kan je dit tegen gaan. Dit geldt niet alleen voor boter, maar ook andere ingrediënten.

Lemon curd au bain-marie bereiden

Bij het maken van lemon curd is het belangrijk dat deze niet te warm is bij het bereiden, dan kan je klontjes ei krijgen. Als het op het vuur niet lukt, is au bain-marie een super oplossing! Zo is de lemon curd nog lekkerder.

Dit bericht is geplaatst in: Tips, Bakrecepten