Jaaaaa, de zomer komt er aan! De zon schijnt, veel mensen zijn buiten, alles staat in bloei, de vogels fluiten en dat kan eigenlijk nog maar één ding betekenen: barbecueën! En wil je nu een keer met wat minder of zonder vlees achter de grill staan? Geen probleem, want met deze shaslik haal je de zomer in huis!

Ingrediënten
Voor 2 personen
300 gram biologische tempeh
1 ui
1 paprika
1 teentje knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder
Verse gember (ongeveer 1 bij 1 cm) of 1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel Chinese kruiden*
Scheutje tamari (zonder suiker!)
Scheutje sesamolie
Sap van een halve citroen
Snufje peper en (Keltisch) zeezout

Benodigdheden
Snijplank
Mes
Diepe kom met water
8 satéprikkers
Schaal of bord

Bereiding
Vul een diepe kom met water en leg daar de satéprikkers in te weken. Dat voorkomt verbranding van je stokje.

Snij de tempeh in stukken van ongeveer 1,5 centimeter. Uit een blok van 300 gram kun je dan 24 stukjes snijden. Snij ook de paprika en ui in grove stukken en doe deze samen met de tempeh in een schaal en schenk daar wat tamari, sesamolie en citroensap over heen.

Snij de knoflook en verse gember heel fijn en verdeel deze, samen met de kruiden over de tempeh en de groenten en roer alle ingrediënten goed door elkaar heen en breng eventueel nog op smaak met wat peper en (Keltisch) zeezout.

Dek de schaal goed af met een deksel of wat folie en laat het geheel minimaal 8 uur (maximaal 24 uur) in de koelkast staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Rijg, voordat je gaat barbecueën, de tempeh, de stukken ui en paprika om en om aan de prikker. Per prikker kun je ongeveer drie blokjes tempeh gebruiken. Nu alleen nog de barbecue aanvlammen en smullen maar.

* Heb je geen Chinese kruiden in huis, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een half theelepeltje cayennepeper en wat kurkuma. Overigens is een theelepeltje kerriekruiden ook een prima vervanger. De keuze is reuze!