Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Mayonaise

0
(0)
Verser dan vers, zelfgemaakte mayonaise in een handomdraai!
10 min.
Mayonaise

Bij een patatje, op een broodje gezond, een sappige hamburger of zelfs in de sushi: grote kans dat je weleens mayonaise hebt gegeten. Maar wist je dat het ook heel leuk en makkelijk is om zelf mayonaise te maken? Wanneer je het zelf maakt kun je volop variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke aïoli met gepofte knoflook of pittige sriracha of kimchi mayo? De overgebleven olie uit een potje zongedroogde tomaten of artisjok harten leent zich trouwens ook perfect voor het maken van een kruidige mayonaise. Je maakt het allemaal met dit makkelijke basisrecept voor zelfgemaakte mayonaise.

  • Aantal porties: 250 ml
  • Bereidingstijd: 10 min.
  • Keukenbenodigdheden: kom, staafmixer, knijpflesje (optioneel), glazen pot

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Zorg ervoor dat de olie en het ei op kamertemperatuur zijn. Splits het ei (het eiwit wordt in dit recept voor klassieke mayonaise niet gebruikt).
Ingrediënten

2. Bereid je de mayonaise met de hand, doe dan alle ingrediënten behalve de olie in een kom en klop dit met een garde door elkaar. Het is handig om de olie in een knijpflesje te doen.

Mixen

3. Voeg de olie druppelsgewijs toe terwijl je rustig blijft kloppen tot een romige mayonaise ontstaat. Breng de mayonaise naar wens verder op smaak, bewaar in een afgesloten pot in de koelkast en geniet van heerlijke zelfgemaakte mayonaise.

Mayonaise

Kimchi mayo, mayonaise zonder ei en andere variaties

Wanneer je zelf mayonaise maakt kun je volop variëren met smaakmakers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke aïoli met gepofte knoflook of pittige sriracha, wasabi, citroen of kimchi mayo? Volg gewoon het basisrecept en voeg in de laatste stap de smaakmakers toe. Grovere ingrediënten kun je het beste even pureren met een staafmixer. Voor een vegan mayonaise zonder ei kun je de eidooier vervangen door 2 eetlepels sojamelk, of gebruik juist een extra eidooier voor een nog rijkere mayonaise. Het is ook heerlijk (en budgetproof!) om de overgebleven olie van een potje zongedroogde tomaten of artisjokharten te gebruiken om de mayonaise mee te maken. Voor een dikkere mayonaise voeg je een paar eetlepels extra olie toe. Voor een dunnere mayonaise kun je er een beetje water doorheen kloppen. Je kunt ook de staafmixer het werk laten doen om in 1 minuut mayonaise te maken. Doe alle ingrediënten behalve de olie in de hoge beker van de staafmixer (je hoeft het ei in dat geval niet te splitsen). Ze de kop van de staafmixer in de beker en giet alle olie er in één keer bovenop, terwijl de staafmixer nog uit staat. Zet dan de staafmixer aan en trek de kop van de staafmixer in 1 minuut langzaam omhoog. Het resultaat is een perfect geëmulgeerde mayonaise.

Variaties mayonaise
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Bijgerechten, Basisrecepten en getagged met zout, zonnebloemolie, Citroensap

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Zonnebloemolie
Bio
Zonnebloemolie Biologische (250 ml)
De Notenshop
Waardering:
87% of 100
2,25
La Bio Idea Citroensap (200 ml)
Bio
La Bio Idea Citroensap (200 ml)
De Notenshop
Waardering:
93% of 100
1,19