Luxe ricotta pancakes
Ontdek deze decadente ricotta pancakes: luchtig en cakeachtig door ricotta en opgeklopt eiwit, met frisse citroenrasp en romige lemon curd voor een onweerstaanbare brunch.
50 min.

Decadente pancakes, perfect voor een uitgebreide brunch in het weekend! 🥞
Wat maakt deze ricotta pancakes anders dan gewone pannenkoeken of Amerikaanse pancakes? Door de ricotta in het beslag zijn ze super decadent en rijk van smaak, een beetje cakeachtig. En het opgeklopte eiwit maakt ze extra luchtig.
De ricotta pancakes zijn van zichzelf al wat frisser van smaak, heerlijk in combinatie met citroen. Daarom doen we citroenrasp door het beslag en een flinke dot lemon curd erbovenop. Je kunt natuurlijk ook voor jam, yoghurt of maple syrup als topping gaan. Een handje verse frambozen, aardbeien of bosbessen maakt dit zalige brunchgerecht helemaal af.
- Aantal porties: voor 2-3 personen
- Bereidingstijd: 30 min. voorbereiding + 3 min. baktijd per pancake
- Keukenbenodigdheden: mixer met ballongarde, 3 kommen, spatel, koekenpan, bakkwastje, maatschepje
Bereidingswijze
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze met een schepje suiker tot een glanzend schuim. Klop ze niet helemaal stijf, dan is het straks makkelijker door het beslag te spatelen. Zet tot gebruik apart.
- Doe de eidooiers in een andere kom en meng met de ricotta, melk, vanille en citroenrasp. Dit zijn de natte ingrediënten.
- Doe de bloem, bakpoeder en zout in een derde kom en roer met een garde goed door elkaar. Dit zijn de droge ingrediënten.
- Meng de natte en droge ingrediënten met een garde door elkaar. Spatel het opgeklopte eiwit er in drie delen doorheen. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Zet de koekenpan op het vuur. Vet met behulp van een bakkwastje in met een klein beetje boter of ghee. Gebruik een maatschepje om bergjes beslag in de koekenpan te scheppen. Gebruik de achterkant van het schepje om ze een beetje groter en mooi rond te maken, maar maak ze niet te dun. We willen dikke, luchtige pancakes!
- Draai de ricotta pancakes om met behulp van een spatel als er kleine gaatjes aan de bovenkant te zien zijn (na een minuut of drie). Bak zo alle ricotta pancakes aan beide kanten goudbruin. Serveer warm, bijvoorbeeld met lemon curd en een handje vers fruit. En geniet van deze heerlijke brunch!
Opmerkingen (0)