Gezouten karamel
De basisrecepten variëren, maar meestal bestaat karamelsaus uit suiker, water, boter en room. Een klassieke karamelsaus bestaat uit:
- Suiker – Het belangrijkste ingrediënt. Door suiker te verhitten, begint het te karamelliseren.
- Boter – Voor een volle, romige smaak en textuur.
- Slagroom – Dit maakt de saus zachter en romiger en zorgt ervoor dat hij vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Hoe meer slagroom, hoe vloeibaarder je saus.
- Zout – Hoewel optioneel, zorgt een snufje zout voor een gebalanceerde smaak. Zout kan de saus ook een gezouten karamel twist geven, die erg populair is.
- Aantal porties: voor 1 potje
- Bereidingstijd: 15 min.
- Keukenbenodigdheden: fornuis, steelpan en een garde
Bereidingswijze
1. Verzamel alle ingrediënten.
2. Smelt de suiker op een middelhoog vuur. Dit kan in een droge pan of met een beetje water om het proces gelijkmatiger te laten verlopen.
3. Voeg de boter toe zodra de suiker is gesmolten en een diepe kleur heeft.
4. Roer de slagroom erdoor nadat de boter goed is gemengd, wat stoom kan veroorzaken, dus wees voorzichtig.
5. Laat de saus afkoelen – Hij wordt dikker naarmate hij afkoelt, dus houdt daar rekening mee.
Er zijn een aantal variaties te maken op karamelsaus, zoals bijvoorbeeld
- Gezouten karamelsaus – Een snufje zeezout of Fleur de Sel kan een mooie balans geven aan de zoetheid.
- Alcohol toegevoegde karamel – Soms wordt een vleugje bourbon, rum of vanille-extract toegevoegd voor extra smaak.
- Chocolade-karamelsaus – Voor een intensere smaak kun je chocolade toevoegen voor een rijke karamel-chocoladecombinatie.
Een aantal tips voor het maken van karamelsaus
- Wees voorzichtig met hitte – Karamel kan snel verbranden; blijf er dus bij als het suikerproces begint.
- Vermijd roeren tijdens het smelten – Als je roert terwijl de suiker smelt, kan het kristalliseren. Gebruik liever een draaibeweging van de pan.
- Opslag – Karamelsaus kan in de koelkast bewaard worden en blijft een paar weken goed. Voor gebruik kun je de saus opwarmen om hem weer vloeibaar te maken.
Opmerkingen (0)