Wanneer je deze spectaculaire speculaasstaaf de oven in schuift zal het hele huis de geur van speculaaskruiden omarmen.

Deze gezonde glutenvrije gevulde speculaas kwam met vlag en wimpel door de smaaktest heen. De krokante speculaas combineert feilloos met het zelfgemaakte smeuïge amandelspijs, dit allemaal met de fijne ingrediënten van De Notenshop. Een traktatie die absoluut niet mag ontbreken op 5 december.

Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook nog eens vegan te maken!

Wat heb je nodig?

  • Mengkom
  • Spatel
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten voor één gevulde speculaasstaaf:

Voor het amandelspijs:

  • 100 gr amandelmeel
  • 60 gr honing of rijststroop
  • 2 tl citroenrasp

Voor het speculaasdeeg:

Garnering:

  • 25 gr amandelschaafsel

Aan de slag!

  1. Ga als eerste aan de slag met het amandelspijs. Spatel alle ingrediënten door elkaar zodat er een egaal mengsel ontstaat. Rol het spijs in een stuk verhoudfolie en plaats dit in de koelkast. Het allerlekkerste is toch wel om het spijs een dag (of twee) van te voren te maken. De smaak zal dan nog frisser en smaakvoller zijn. 
  2. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Zeef de havermeel boven een kom. Doe hier de amandelmeel, speculaaskruiden, vanille, zeezout en bakpoeder bij en meng de ingrediënten elkaar.
  4. Smelt de kokosolie in een pannetje. Spatel dit samen met de ahornsiroop en amandelmelk door de droge ingrediënten.
  5. Scheid de eierdooier van het eiwit. Voeg het eiwit toe aan de ingrediënten en kneed totdat er een soepel deeg ontstaat. Vegan of eivrij? Voeg 3 el plantaardige melk toe. Maak hier een bal van en rol deze uit op het bakpapier in rechthoekige vorm.
  6. Leg het amandelspijs in het midden van het speculaasdeeg en rol de gevulde speculaasstaaf dicht met behulp van het bakpapier zodat er geen kieren meer zichtbaar zijn.
  7. Bestrijk de gevulde speculaas met de eierdooier of wat plantaardige melk en bestrooi deze met het amandelschaafsel. Schuif deze robuuste rakker de oven en bak jouw creatie in zo’n 25 a 30 minuten goudbruin.

Ga jij deze gezondere glutenvrije speculaasstaaf maken? Laat het me weten in de reacties!