Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Donuts

4
(1)
Donuts zijn altijd een goed idee! Overgoten met glazuur, gedipt in (kaneel)suiker of gevuld met jam. Ook nog eens makkelijk om te maken!
60 min.
Donuts

In alle kleuren van de regenboog, versierd met vrolijke sprinkles of juist simpel met kaneelsuiker: met donuts is het altijd feest. Met dit basisrecept maak je zelf de lekkerste donuts. 

Donuts zijn ontzettend leuk om zelf te maken, hoewel het versieren ervan misschien wel nóg leuker is! Van chocolade crispies tot mini marshmallows, verzamel je mooiste sprinkles en toppings bij elkaar en voor je het weet zijn je zelfgemaakte donuts klaar. En ken je de tompouce donut al? Met roze glazuur en gevuld met gele room. Best of both worlds! 

  • Aantal porties: 24
  • Bereidingstijd: 60 min. + 120 min. wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer met kneedhaak (optioneel), kom, vershoudfolie, deegroller, bakpapier, donut uitsteker of een ronde uitsteker van 8 cm ø en een kleine ronde uitsteker, (frituur)pan, thermometer (optioneel), schuimspaan en keukenpapier

Bereidingswijze

donut basisrecept

1. Zet alle ingrediënten klaar. Doe de droge ingrediënten (bloem, gist, suiker en zout) in de kom van de mixer en zet apart. Smelt de boter. Voeg de overige natte ingrediënten (melk, eieren en vanille) toe aan de boter en klop met een vork of garde door elkaar. 

donut basisrecept

2. Voeg de natte ingrediënten geleidelijk toe aan de droge ingrediënten en kneed dit tot een soepel deeg. Dit gaat het makkelijkste met een mixer met kneedhaak.

3. Vorm een bal van het deeg, wentel het door een drupje neutrale olie en leg het in een kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 1 uur (of tot verdubbeld in volume) rusten op kamertemperatuur. 

donut basisrecept

4. Bestuif het deeg, de deegroller en het werkblad lichtjes met bloem. Rol het deeg rustig uit tot een lap van 13 mm dik. Dip een donut uitsteker (of grote en kleine ronde uitsteker) in bloem en steek zo veel mogelijk donuts uit het deeg. Overgebleven deeg kun je door elkaar kneden, even laten rusten en opnieuw uitrollen. Tip: gebruik een cocktailprikker om de gaten makkelijk uit de donuts te wippen. 

5. Leg de donuts met voldoende tussenruimte op bakpapier, dek ze losjes af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat ze nog eens 45 minuten rijzen (begin na 30 minuten met het verwarmen van de olie). 

donut basisrecept

6. Vul de frituurpan met schoon vet, of vul een (gietijzeren)pan met dikke bodem voor de helft met olie. Verhit de olie tot 180º-190º C. Bak de donuts met een aantal tegelijk in de hete olie in 1-2 minuten per kant goudbruin (gebruik eventueel het bakpapier om de donuts in de hete olie te laten glijden). 

donut basisrecept

7. Haal de donuts met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de donuts als ze nog warm zijn naar wens door (kaneel)suiker, glazuur of gesmolten chocolade en geniet van je heerlijke zelfgemaakte donuts! 

Berliner bollen, donuts met glazuur en andere variaties

Met dit basisrecept voor donuts kun je echt alle kanten op! 

De donuts worden heel feestelijk (en extra lekker) wanneer je ze in glazuur doopt. Ga los met glazuur in alle kleuren van de regenboog of maak het af met verschillende toppings en sprinkles. Voor een simpel glazuur meng je 175 poedersuiker met 2 eetlepels melk en naar smaak een theelepel vanille extract. Verwarm 10-20 seconden in de magnetron om vloeibaar te maken, roer er kleurstof naar keuze doorheen en dippen maar! Voor de lekkerste chocoladedip smelt je gewoon 200 gram melkchocoladedruppels au bain-marie met een scheutje room. 

Strooi de toppings na het glazuren meteen over de donuts zodat alles goed blijft plakken. Onze favoriete toppings zijn mini marshmellows, karamel blokjes of crispies, hagelslag, gehakte nootjes en hartjes sprinkles. Of hou het simpel en ga voor de onweerstaanbare mix van suiker en kaneel. 

En ken je de tompouce donut al? Met roze glazuur en na het bakken doorgesneden en gevuld met gele room. Best of both worlds! 

Voor een lactosevrije versie kun je de boter en melk vervangen door een plantaardige versie. Gebruik liever geen margarine, maar een plantaardig alternatief voor boter van goede kwaliteit om te voorkomen dat de donuts te veel gaan spetteren tijdens het bakken. 

Je kunt het ei ook weglaten en plantaardige boter en melk gebruiken voor donuts die helemaal vegan zijn. De donuts worden dan iets minder luchtig. 

Dit bericht is geplaatst in Basisrecepten en getagged met Tarwebloem, donuts, basisrecept

Opmerkingen (1)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Vanille Extract (100 gram)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100
21,95
Tarwebloem (Patent)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,09

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent)
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,09
 2,09/kg
20000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
32,95
 1,65/kg