Citroencake

0 review
Een echte klassieker, deze heerlijke frisse citroencake!
Baktijd wordt geladen...
Citroencake

Wie kent ‘m niet? Een lekkere plak citroencake gaat er altijd wel in. Hij is eigenlijk nooit weggeweest, maar tegenwoordig weer helemaal hip! Met een dikke laag glazuur en in allerlei varianten zoals citroencake met maanzaad of bosbessen.

Voor een extra intense citroensmaak kun je nog 1-2 theelepels citroenextract aan het beslag toevoegen. En als je de cake graag wat luchtiger wilt hebben kun je zelfrijzend bakmeel in plaats van gewone bloem gebruiken. Zorg ervoor dat de boter en eieren goed op kamertemperatuur en vooral niet te koud zijn om te voorkomen dat het beslag schift.

  • Aantal porties: een cake van 25x11 cm
  • Bereidingstijd: 20 min. + 70 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: Cakevorm, bakpapier, mixer met platte klopper, rasp, oven en een satéprikker

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier.
Ingrediënten citroencake

2. Controleer of de boter echt zacht is en klop de boter met de suiker licht en luchtig. Boen de citroen schoon. Rasp de schil van de citroen (zonder de witte onderliggende laag mee te nemen). Voeg de citroenrasp en 2-3 eetlepels citroensap toe aan het beslag.

Bereiding citroencake

3. Voeg de eieren een-voor-een toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

Bereiding citroencake

4. Zeef de bloem boven de kom en klop dit kort maar zorgvuldig door het beslag.

Bereiding citroencake

5. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad.

Bereiding citroencake

6. Bak de cake in het midden van de oven in 50-70 minuten goudbruin. De cake is klaar als een satéprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt. Laat de cake 5 minuten afkoelen en verwijder daarna de vorm.

Bereiding citroencake

Tip: Elke oven is anders: begin vanaf 45 minuten met testen en pas zo nodig de temperatuur van de oven aan.

Voeg naar wens een lekkere laag citroenglazuur toe: Meng 75 gram poedersuiker met 1-2 eetlepels citroensap. Verwarm kort in de magnetron of au bain-marie zodat het glazuur wat vloeibaarder wordt en giet dit over de afgekoelde cake.

Eind resultaat citroencake

Lemon poppyseed cake en andere variaties

Een dikke plak citroencake is op zichzelf al heerlijk, maar leent zich ook bijzonder goed voor allerlei variaties. Een populaire variatie op de klassieke citroencake is de lemon poppyseed cake, met een dikke laag roomkaasglazuur en een paar eetlepels maanzaad door het beslag.

Door te variëren met vers fruit kun je van deze cake steeds weer een andere variatie maken. Citroen-bosbessen cake bijvoorbeeld, of probeer eens verse frambozen. Diepvriesfruit kun je het beste even door een eetlepel bloem of maizena wentelen om te voorkomen dat het fruit naar de bodem zakt tijdens het bakken.

Dit bericht is geplaatst in Dessert recepten, Bakrecepten, Zoete recepten en getagged met Citroen

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Tarwebloem (Patent)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,50

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent)
1000 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,65
 1,65/kg
1000 gram navul
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 1,50 Regular Price 1,65
 1,50/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
32,50
 1,30/kg
Poedersuiker
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 1,99

Poedersuiker
Poedersuiker
500 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,99
 3,98/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
49,95
 2,00/kg