Worteltaart recept

3 reviews
Worteltaart oftewel carrot cake, ooit overgewaaid uit Amerika en inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse taartenlandschap. In dit basisrecept maken we de klassieke versie met rozijnen en walnoten. Je kunt ze gerust weglaten of vervangen voor iets anders als je hier geen fan van bent. Onderaan het recept vind je een aantal overheerlijke variaties!
25 min. + 45 min. oventijd
Worteltaart recept

Carrot cake is typisch zo’n taart die de volgende dag nóg lekkerder is. Maak je een stapeltaart? Bak de cake dan een dag van tevoren en bewaar de gebakken lagen tot gebruik in vershoudfolie in de koelkast. De volgende dag is de cake makkelijker te hanteren en eventueel recht te snijden zonder veel kruimels.

  • Aantal porties: Voor een ronde taart met twee lagen van 18 cm of één vierkante van 20 x 30 cm, voldoende voor 8-12 personen.
  • Bereidingstijd: 25 minuten.
  • Oventijd: 45 minuten.
  • Keukenbenodigdheden: Mixer of garde, spatel, springvorm (2x) of rechthoekige bakvorm, bakpapier, vershoudfolie, (glaceer)mes.

Bereidingswijze carrot cake

1. Verwarm de oven voor op 180º C. Zet alle ingrediënten voor de carrot cake klaar. Wel de rozijnen in ruim (lauw) water, zet tot gebruik apart. Vet de springvormen of bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Ingrediënten voor worteltaart

2. Klop de eieren met de suiker licht en luchtig. Voeg de olie in een dun straaltje toe en meng dit door het beslag.

Opgeklopte eieren, suiker en olie gemengd voor worteltaart

3. Zeef de bloem met bakpoeder, kaneel en zout boven de kom en spatel dit kort maar zorgvuldig door het beslag.

Gemengde ingrediënten voor worteltaart

4. Giet de rozijnen af en dep droog. Spatel de wortel, rozijnen en walnoten door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvorm(en). Bak de cake in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. De carrot cake is klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.

Beslag voor worteltaart

5. Laat de cake helemaal afkoelen, verpak in vershoudfolie en zet tot gebruik gekoeld weg.

Bereidingswijze frosting

1. Zorg dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur zijn.

Ingrediënten voor de frosting voor worteltaart

2. Klop de boter met de poedersuiker eerst rustig en daarna op hoge snelheid volledig zacht en wit. Let op: dit kan wel 10 minuten duren.

Frosting voor de worteltaart

3. Klop de roomkaas en vervolgens het citroensap erdoor.

Frosting voor de worteltaart

3. Bij een taart van één laag kun je de frosting nu over de afgekoelde taart verdelen. Bij een stapeltaart snij je de lagen eventueel iets rechter als ze bol gerezen zijn tijdens het bakken en ga je door met de volgende stap.

Worteltaart door de helft

4. Leg een taart met de onderkant naar beneden op een bord of taartplateau.

De helft van een worteltaart

5. Verdeel de helft van de frosting met behulp van een (glaceer)mes over de taart en plaats de andere taart er ondersteboven bovenop.

De onderste helft van de worteltaart met frosting

6. Verdeel de rest van de frosting over de taart en garneer naar wens met marsepeinen worteltjes of (gehakte of hele) walnoten.

Worteltaart met frosting en wortel marsepeintjes

Worteltaart met pecannoten en andere variaties 

De worteltaart wordt super deluxe wanneer je de walnoten vervangt door pecannoten. Rooster ze in de oven of koekenpan voor een extra intense smaak en heerlijke geur. Je kunt de lichte rozijnen weglaten of in plaats daarvan donkere rozijnen, gedroogde bosbessen of cranberries gebruiken. Die laatste zijn extra lekker in combinatie met wat sinaasappel rasp en sap door het cakebeslag en de frosting. Experimenteer ook eens met verschillende soorten suiker: wanneer je ⅔ van de suiker vervangt door bruine suiker en de kaneel door koek-en speculaaskruiden krijgt de worteltaart meteen een warm en winters tintje.

Voor een extra smeuïge cake kun je 80-100 gram yoghurt, appelmoes of creme fraiche toevoegen aan het beslag. Ook qua vorm en presentatie kun je variëren met dit basisrecept. Maak bijvoorbeeld eens carrot cake cupcakes, smeer de zijkant licht af met frosting voor een naked carrot cake of gebruik het recept voor de basiscake voor carrot cake pops. We zijn benieuwd naar jullie creaties!

Worteltaart
Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Basisrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Rozijnen licht klein
Rozijnen Licht Klein De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 3,00

Gepelde walnoten stukjes
Gepelde Walnoten (Stukjes) De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 6,50

Himalaya zout fijn wit
Himalaya zout fijn wit De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 1,50

Kokosbloesem Suiker
Kokosbloesem Suiker De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 6,95

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent) De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,50

Gemalen ceylon kaneel van De Notenshop
Ceylon Kaneelpoeder (100 gram) De Notenshop
Waardering:
96% of 100
4,25
Zonnebloemolie (500 ml)
Zonnebloemolie (500 ml) Your Organic Nature
Waardering:
80% of 100
2,79
Bakpoeder
Bakpoeder De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 2,25

Poedersuiker
Poedersuiker De Notenshop
Waardering:
100% of 100

Vanaf 1,99