Vlaaibodem

0 review
De Limburgse vlaai, wie kent hem niet! Met dit basisrecept voor het deeg kan je zelf je favoriete vulling uitzoeken.
Baktijd wordt geladen...
Vlaaibodem

Wist je dat het woord ‘Vlaai’ afkomstig is van het Germaanse woord ‘vlade’? Dit betekent plat, wat klopt want een vlaai is een platte ronde (brood)taart. Waarom een broodtaart? Omdat het deeg gist bevat, net zoals brood!

  • Aantal porties: 2 vlaaien van 26 cm.
  • Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten rijzen
  • Keukenbenodigdheden: Staande mixer met deeghaak, theedoek, mengkom en een schone keukendoek

Hoe maak je vlaaibodem?

  1. Zet alle ingrediënten klaar.
Ingrediënten voor vlaai deeg

2. Doe alle ingrediënten behalve het zout in een mengkom van je mixer. Roer dit kort door elkaar en voeg dan pas het zout toe. Zorg ervoor dat het zout niet direct je gist aanraakt, anders zal dit de gist doen doden.

Gemengde ingrediënten

3. Mix voor 3 minuten op de laagste stand, tot je een grof deeg hebt.

Grof deeg

4. Mix voor ca. 4 minuten op de middelhoge stand tot je een glad deeg hebt.

Glad deeg

5. Laat je deeg onder een schone theedoek 20-30 minuten rijzen.

Het deeg laten rijzen onder een theedoek

6. Je deeg is nu klaar voor verwerking. Verdeel het deeg in tweeën. Het deel wat je niet gebruikt kun je tot 3 maanden invriezen. Wanneer je het deeg hebt uitgerold, in de vorm hebt geplaatst en de vulling hebt toegevoegd, geef je de vlaai nog een narijs van 20 minuten voor je hem in de oven afbakt.

Vlaaideeg in twee stukken

Creaties met vlaai deeg

Van fruit tot room tot rijstvulling, vlaaien zijn erg veelzijdig. De baktijd zal variëren, afhankelijk van je vulling. Soms wordt de vulling meegebakken, andere keren gaat de vulling er na het bakken pas in. Kijk hierom goed naar soortgelijke recepten om je baktijd in te plannen.

Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Taart recepten, Basisrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie