Wegens drukte kan het voorkomen dat je order later wordt bezorgd dan dat je van ons gewend bent. Ons excuus voor het ongemak!

Tiramisu

0 review
Maak nu zelf deze Italiaanse klassieker met dit basisrecept!
Baktijd wordt geladen...
Tiramisu

Tiramisu betekent in het Italiaans letterlijk “til me op” en dat is ook precies de bedoeling van dit klassieke Italiaanse dessert: een lekkere opkikker na het diner.

Traditioneel wordt tiramisu gemaakt met mascarpone, cacao, koffie en marsala wijn. Ook moderne variaties met bijvoorbeeld aardbeien en limoncello of zelfs bier zijn populair. Wij vinden ze allemaal heerlijk, maar de klassieke versie blijft toch favoriet.  

  • Aantal porties: 4 personen
  • Bereidingstijd: 20 min. + 4 uur wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer of garde, spatel, diep bord, rechthoekige schaal, (thee)zeefje

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Klop de slagroom met 1 el van de suiker net niet helemaal stijf. Zet apart.
Ingrediënten tiramisu

2. Klop de eidooiers met de rest van de suiker en vanille tot het duidelijker lichter van kleur is.

Bereiding tiramisu

3. Roer de mascarpone los en klop dit door het ei-mengsel. Voeg de slagroom toe en spatel voorzichtig door elkaar.

Bereiding tiramisu

4. Doe de koffie met de likeur of marsala in een diep bord. Zet een schaal voor de tiramisu klaar. Wentel de helft van de koekjes door het koffiemengsel en verdeel ze over de bodem.

Bereiding tiramisu

5. Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers. Strooi er met een (thee)zeefje een laagje cacao overheen. Herhaal met de rest van de koekjes en het roommengsel (maar strooi nog geen cacao over de laatste laag).

Bereiding tiramisu

6. Zet de tiramisu minimaal 4 uur (liefst een nacht) in de koelkast zodat de vulling wat op kan stijven. Bestrooi vlak voor gebruik royaal met cacao.

Bereiding tiramisu

Tip: Gebruik voor het beste resultaat de echte Savoiardi koekjes (o.a. te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels). Lange vingers uit de supermarkt worden snel zompig. 

Dit recept bevat rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor mensen met een verminderde weerstand, zoals kinderen, oudere mensen en zwangere vrouwen. Verhit voor stap 2 de eidooiers met de suiker au-bain-marie tot 60º C om ze te pasteuriseren. Blijft goed roeren om te voorkomen dat het ei stolt.

Tiramisu zonder alcohol, tiramisu glaasjes en andere variaties

Traditioneel wordt tiramisu gemaakt met marsala, een zoete rode versterkte wijn. Marsala is bij de meeste slijters wel verkrijgbaar, maar je hebt er niet veel van nodig. Daarom wordt het vaak vervangen door bijvoorbeeld koffielikeur of Amaretto. Er komen steeds meer 0.0% likeuren op de markt, waarmee je net zo makkelijk een alcoholvrije tiramisu op tafel zet.

Maak de tiramisu ook eens in glaasjes per portie in plaats van een grote schaal. Dit ziet er meteen super feestelijk uit en er is altijd wel een glas in huis te vinden waar de tiramisu in past. Wat betreft smaak hoeft het ook niet bij koffie en cacao te blijven. Wat dacht je bijvoorbeeld bieramisu of tiramisu met aardbeien en limoncello? Je kunt dan ook experimenteren met andere soorten koekjes, zoals Bastogne of bitterkoekjes. Een Italiaanse klassieker in een heel nieuw jasje!

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Gebak recepten en getagged met Cacaopoeder, Vanille extract

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Vanille Extract (100 gram)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100
22,95