Wegens drukte kan het voorkomen dat je order later wordt bezorgd dan dat je van ons gewend bent. Ons excuus voor het ongemak!

Meringue

0 review
Maak heerlijke brosse meringues met dit basisrecept!
Baktijd wordt geladen...
Meringue

Je hebt er slechts twee ingrediënten voor nodig: eiwit en suiker. Daarnaast een brandschone kom, een mixer en een oven. Zelf meringue maken is echt niet moeilijk wanneer je dit basisrecept volgt. Heb je het eenmaal onder de knie, dan kun je meest waanzinnige creaties maken van meringue schuim.

En we kunnen het ons niet voorstellen, maar heb je (kapotte) meringues over? Maak dan eens Eton Mess! Een heerlijk dessert van geslagen room, aardbeien en stukjes meringue.

  • Aantal porties: voor 2 volle bakplaten
  • Bereidingstijd: 10 min. + 90 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer met garde, bakpapier, bakplaat, spuitzak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 110º C (hetelucht) en zet alle ingrediënten klaar.
Ingrediënten

2. Maak de kom van de mixer en de garde volledig vetvrij door ze om te spoelen met kokend water of door ze in de wrijven met een partje citroen. Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen of anders een glazen kom. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt).

De eiwitten

3. Klop de eiwitten met een snufje zout tot een slap schuim.

Opgeklopt eiwit

4. Voeg, terwijl de mixer op een gemiddelde snelheid draait, de suiker lepel voor lepel toe. Klop nog even door op de hoogste stand tot een stevig, glanzend schuim ontstaat. De textuur lijkt op scheerschuim. Het schuim moet stevig genoeg zijn om de kom boven je hoofd om te kunnen draaien zonder dat het eruit valt of tot een piek op de garde nog net omkrult. Klop niet té lang, dan wordt het schuim korrelig.

Schuim

5. Voeg eventueel wat vanille essence of een andere smaakstof en kleurstof naar wens toe aan de meringue. Doe de meringue in een schone spuitzak en spuit toefjes of een andere vorm naar keuze op een met bakpapier beklede bakplaat. Of schep er met twee lepels bergjes van. Het bakpapier blijft beter liggen door het vast te plakken met een klein beetje meringue.

Voorbereiding meringues

6. Bak de meringues in 90 minuten droog en bros. De meringues komen dan makkelijk van het bakpapier af. Afhankelijk van de vorm en grootte kan de baktijd variëren.

Tip: voeg voor een extra stabiel schuim bij stap 3 een halve theelepel wijnsteenbakpoeder toe.

Meringues

Vegan meringue en andere variaties

Je kunt met dit basisrecept voor meringue alle kanten op door te variëren in vorm, kleur en smaak. Voeg wat vanille essence toe voor een heerlijke vanille smaak, of probeer eens een van onze gedroogde fruitpoeders. Met een klein beetje kleurstof geef je de meringues de mooiste kleuren. En door een gekarteld spuitmondje te gebruiken krijgen de meringues een heel andere uitstraling.

In plaats van toefjes kun je ook andere vormen opspuiten, zoals kerstboompjes of rozenlolly’s.

We kunnen het ons niet voorstellen, maar heb je (kapotte) meringues over? Maak dan eens Eton Mess! Een heerlijk dessert van geslagen room, aardbeien en stukjes meringue.

Wist je dat je meringue heel eenvoudig vegan kunt maken door aquafaba in plaats van ei te gebruiken? Natuurlijk te koop bij De Notenshop.

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Tussendoortjes recepten, Dessert recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie