Boterkoek recept

2 reviews
Boterkoek is een echte oud-Hollandse traktatie die eigenlijk niet op een high-tea mag ontbreken. Omdat de boterkoek lekker machtig is kun je de stukken zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ideaal dus om mee te nemen als traktatie of als zelfgemaakt cadeautje!
10 min. + 30 min. oventijd
Boterkoek recept

Dit is een basisrecept voor boterkoek, zonder extra smaaktoevoegingen. Ben je op zoek naar een recept voor boterkoek met een speciale smaak of een variatie? Onderaan vind je nog een aantal heerlijke variaties om jouw boterkoek helemaal af te maken.

  • Aantal porties: Voor een ronde vorm van 23 cm of een vierkante vorm van 20 x 20 cm, voldoende voor 16 machtige stukjes
  • Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten wachttijd + 4 uur wachttijd 
  • Oventijd: 30 minuten
  • Keukenbenodigdheden: bakpapier, bakvorm met vaste bodem, mengkom, messen, vork, bakkwastje

Bereidingswijze

1. Vet een bakvorm met vaste bodem in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier als je geen speciale boterkoekvorm gebruikt. Zet alle ingrediënten klaar.

Ingrediënten voor boterkoek

2. Meng bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snij dit met twee messen door de droge ingrediënten. Voeg de helft van het ei toe (de rest van het ei gebruiken we in een volgende stap) en kneed tot slot met de hand tot een soepel deeg.

Ingrediënten voor de boterkoek gemengd

3. Verdeel het deeg over de vorm en strijk dit met natte handen zo glad mogelijk. Zet de boterkoek 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180º C.

Boterkoekdeeg in de bakvorm

4. Bestrijk de boterkoek met de rest van het losgeklopte ei. Maak met behulp van een grote vork een ruitpatroon in de bovenkant van de boterkoek.

Boterkoekdeeg in de bakvorm met ruitpatroon

5. Bak de boterkoek in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek 15-30 minuten afkoelen en snij dan voorzichtig de rand los. Zet de boterkoek in de vorm nog minimaal 3-4 uur in de koelkast om op te stijven en snij daarna in 16 puntjes of meerdere kleine stukjes. Genieten maar!

Verse boterkoek uit de oven

Boterkoek met citroen en andere variaties 

Citroen is een klassieke en frisse toevoeging aan deze rijke boterkoek. Daarvoor voeg je de rasp van een halve (schoongeboende) citroen of limoen en eventueel een scheutje sap toe aan het deeg. Ook koek- en speculaaskruiden en andere soorten suiker doen het goed in boterkoek. Of ga voor een exotische combinatie met stukjes gesuikerde gember of geraspte kokos. 

De boterkoek wordt extra feestelijk wanneer je deze voor het bakken garneert met halve witte amandelen.

Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Basisrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie