Banketbakkersroom

0 review
Een heerlijke vanille banketbakkersroom is onmisbaar in het rijtje basisrecepten. Als je je in kan houden het niet zo uit de pan te lepelen!
Baktijd wordt geladen...
Banketbakkersroom

Een vanille banketbakkersroom is onmisbaar in de bakwereld. Van vullingen tot topping, van bijgerecht, er zijn een miljoen manieren waarop je van de creme kunt genieten.

Vaak grijpen mensen naar het bekende zakje custardpoeder, maar het is net zo makkelijk (en lekkerder) om je eigen banketbakkersroom te maken.

Banketbakkersroom staat ook wel bekend onder de namen Gele room, Creme Patissier en wordt veel gebruikt door bakkers. Denk aan vulling voor soesjes, taart, donuts of tarteletten, als basis voor bijv. Zwitserse room en het schikt zich perfect voor het toevoegen van je eigen smaken (zoals bijv. chocolade, koffie, caramel)

  • Aantal porties: 1 pan
  • Bereidingstijd: 10 min. + 2 uur koeltijd
  • Keukenbenodigdheden: mengkommen, steelpan, vershoudfolie, koelkast, garde

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar.
Ingrediënten voor banketbakkersroom

2. Zet de melk op middelhoog vuur en breng langzaam op temperatuur, tot het bijna kookt. Klop ondertussen de eidooiers, maizena, suiker & vanille tot het mengsel licht geel van kleur is geworden.

Gemengde ingrediënten voor banketbakkersroom

3. Haal de melk van het vuur en giet dit langzaam in delen door je eidooier mengsel, zorg ervoor dat je continu roert zodat er geen eiklonten ontstaan.

4. Giet het mengsel terug in de pan en zet het weer op het vuur. Breng dit langzaam tot het kook punt en blijf roeren.

Mengsel voor banketbakkersroom terug in de pan en opnieuw koken.

5. Je room is klaar wanneer het de gewenste dikte heeft bereikt.

Banketbakkersroom koken tot gewenste dikte

6. Giet je mengsel in een aparte kom, dek goed af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Zorg ervoor dat je de afgekoelde banketbakkersroom met een garde goed door klopt voor gebruik, om zo alle klonten te verwijderen. Je banketbakkersroom is nu klaar voor gebruik.

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom variaties

Voor een nog romigere variant op banketbakkersroom kun je 200ml melk vervangen door 200ml slagroom. Extra lekker! Ook kun je de vanille vervangen door bijvoorbeeld mokka, amandel of een ander extract naar keuze voor een andere smaak.

Vul je soesjes, eclairs, taarten, donuts, tartelettes, noem het maar op met deze heerlijke room, of lepel het over wat fruit heen. Ook is het een heerlijk compliment naast je fruit crumble of op je wafels/pannenkoeken. 

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Bakrecepten, Gebak recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Vanillestokjes (3 stuks)
De Notenshop
Waardering:
91% of 100
8,95