artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

APPELTAART GALETTE

Geplaatst op 27 juli 2016 door Oh MY Pie | 0 reacties

De geur van appeltaart is alleen al een feestje, maar met deze galette is het feest pas echt compleet! Galettes, regelmatig zag ik ze voorbij komen in een tijdschrift of boek. Een Franse lekkernij, vooral in Bretagne en Normandië bekend. In allerlei variaties zijn ze te zien en verkrijgbaar. Meestal hartig maar tegenwoordig zie je ze ook in een zoete verschijning voorbij komen.

Deze Appeltaart Galette spant toch wel de kroon! Wat is deze verwennerij ontzettend lekker! Met enkele voedzame ingrediënten van De Notenshop maakte ik deze Kanjer, waar je iedereen mee kan verrassen! Het geheime ingrediënt? De licht geroosterde amandelmeel geeft een pittig karakter aan de krokante korst. Samen met het boekweitmeel en de Medjoul dadels zorgt deze smaakmaker voor een gebalanceerd geheel. De vulling van frisse appelpartjes, noten en rozijnen maakt de Appeltaart Galette helemaal af!

Serieus, ik denk dat de Fransen jaloers zouden zijn op deze smakelijke creatie. Durf jij het aan?

Gluten-, lactosevrij, vegan én verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten:

Voor het deeg:
• 50 gr. geroosterd amandelmeel
• 50 gr. boekweitmeel
• 1 el kokosmeel
• 3 Medjoul dadels (ontpit, in stukjes)
• 1 el kaneel
• 100 gr. (lactosevrije) yoghurt of kokos yoghurt
• 1 el kokosolie
• 1 el kokosrasp
• Snufje zout

Voor de vulling:
• 2 appeltjes
• Scheutje sinaasappelsap of citroensap
• 2 el agavesiroop, kokosbloesemsuiker of ander zoetmiddel
• 1 tl kaneel
• 3 el rozijnen
• 3 el noten (ongebrand)

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
2. Doe de ingrediënten voor het deeg in een mengkom (behalve het kokosmeel) en kneed deze tot een soepel deeg. Merk je dat het deeg te droog is? Voeg dan een scheutje ijskoud water toe. Ijskoud? Ja ijskoud, daardoor zal het deeg niet direct gaan plakken.
3. Proef of het deeg op smaak is. Voeg zo nodig wat extra zoetmiddel toe.
4. Wikkel het deeg in een doorzichtig folie en leg dit voor zo’n 30 minuten in de koelkast.
5. Ga ondertussen door met het snijden van de appeltjes. Snijd hier halvemaan vormige stukjes van en besprenkel ze met citroensap of sinaasappelsap.
6. Week de rozijnen even in warm water.
7. Haal het deeg vervolgens uit de koelkast. Strooi een beetje (glutenvrij) meel over het aanrechtblad en rol hier de deegbal op uit zodat er een cirkel ontstaat. Het ambachtelijke bakkersgevoel eerste klas!
8. Strooi de kokosmeel over het deeg heen. Dit voorkomt dat het deeg te sappig zal worden als het samen met de appels de oven in gaat.
9. Laat de rozijnen even uitlekken en verdeel deze samen met de appelpartjes, kaneel, zoetmiddel en de noten crunch over het midden van het deeg. Laat de randen vrij zodat je deze nog naar binnen kan vouwen.
10. Vouw vervolgens de randen naar binnen zodat er een soort van ‘open envelop’ ontstaat.
11. Om te voorkomen dat het deeg ‘uitdroogt’ en scheurt, heb ik de randen ingevet met een kwastje en een likje kokosolie.
12. Zet de oven op 170 graden hetelucht en schuif deze luxe bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 minuten. Let op! De oventijden kunnen verschillen aangezien elke oven anders is.
13. Deze decadente Galette is klaar als de randen mooi gebruind zijn en de bodem niet te zacht is.
14. Laat het Pareltje afkoelen buiten de oven op een rooster en serveer deze Kanjer met liefde!

Serveer tip! Het taartje is al ontzettend lekker maar uiteraard nog lekkerder met een bolletje ijs erbij! Een dessert waar je enkel van kan dromen!


Over Oh MY Pie

Wie is dan die dame achter ‘Oh My Pie?’ Ik ben Marike een enthousiaste, creatieve en vrolijke meid van 28 lentes jong. In het dagelijkse leven werk ik in het VMBO. Naast het lesgeven is ben creatief met woorden, schilderen en met taarten. Door de diagnose coeliakie heb ik mijn leven drastisch aan moeten passen. Ik weet van mijn glutenvrije ‘last’ een feestje te maken in de keuken. Met passie en creativiteit maak ik van enkele pure ingrediënten prachtige creaties. Zowel hartig als zoet gaan er in als koek! Voor De Notenshop maak ik regelmatig recepten en schrijf ik informatieve blogs, dat is echt een feest om te doen! Deze deel ik dan ook graag met jullie, zodat ook jij aan de slag kan gaan in de keuken! Neem gerust een kijkje op mijn website: www.ohmypie.nl Of volg mij via Facebook: www.facebook.com/ohhmypie of Instagram: www.instagram.com/oh.my.pie

Deel dit artikel
Geef een reactie