Shortbread

Misschien wel één van de makkelijkste recepten om te maken, of in ieder geval om te onthouden. Want dit recept van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem vormt de basis voor allerlei klassieke baksels.
Omdat er geen bakpoeder of ei in het basisrecept voor shortbread zit, zet het niet uit tijdens het bakken. Dit maakt het een ideaal recept voor koekjes. Shortbread vormt ook de basis voor de koeklaag van (je had het misschien al geraden) millionaires shortbread, met een royale laag karamel en chocolade erbovenop. Daarnaast zijn er allerlei taarten die shortbread als basis voor de bodem gebruiken.
- Aantal porties: voor 6 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 30 min. baktijd en 1 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: mixer, vershoudfolie, spatel, bakpapier, deegroller
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Zorg ervoor dat de boter helemaal zacht en op kamertemperatuur is.

2. Klop de boter met de suiker in minimaal 10 minuten tot het helemaal zacht en duidelijk lichter van kleur is. Dit gaat het makkelijkste in een staande mixer. Schraap de boter tussentijds een paar keer met een spatel van de wand van de kom om ervoor te zorgen dat alles goed gemengd wordt.

3. Voeg de bloem, zout en optioneel andere smaakmakers toe en spatel kort maar zorgvuldig door elkaar.

4. Vorm een plak van een deeg, verpak het in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur te rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht).

5. Rol het deeg uit tot een redelijk dikke rechthoekige lap van ¾ cm dik. Leg het deeg in een bakvorm bekleed met bakpapier. Bak het shortbread in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

6. Snij het warme shortbread direct na het bakken in repen en laat daarna helemaal afkoelen. Heerlijk met een kopje thee!

Glutenvrij shortbread, shortbread met amandel en andere variaties
Door een glutenvrije meelsoort te gebruiken in plaats van tarwebloem maak je gemakkelijk een glutenvrije versie van dit shortbread. Met Zeeuwse bloem wordt het shortbread extra bros (dit is niet glutenvrij). Of vervang een deel van de bloem door gemalen amandelmeel voor extra luxe shortbread. Het recept is ook makkelijk vegan te maken door een plantaardige boter te gebruiken. Gebruik in dit geval een plantaardig alternatief voor boter van goede kwaliteit, dan behoudt het shortbread het beste zijn vorm.
Als je het shortbread gaat gebruiken als basislaag voor een taartje of millionaires shortbread, dan kun je ook koude boter gebruiken en dit tussen je vingers of in het hakmolentje van de keukenmachine met bloem en suiker tot een kruimelig deeg mixen. Je kunt het shortbread in dat geval direct afbakken in een met bakpapier beklede bakvorm. Prik er met een vork wat gaatjes in, bak eerst het shortbread en verdeel daarna de karamel en tot slot gesmolten chocolade erover.










Opmerkingen (0)