Waanzinnige Woensdag: Pompoenpitten, Zonnebloempitten en Omega-zadenmix met 30% korting! Klik hier!

 20% korting op gebrande noten! Alleen 25 & 26 juli   |  OP = OP

Pumpkin pie

0
(0)
In Nederland is deze taart misschien nog niet zo bekend, maar in Amerika is de pumpkin pie een echte herfstklassieker.
30 min. + 60 min. oventijd
Pumpkin pie

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een pumpkin spice variant van. Maar waarom zit er geen pompoen in pumpkin spice, vraag je je misschien af? Omdat pumpkin spice refereert aan de kruiden in een pumpkin pie! In Nederland is deze taart misschien nog niet zo bekend, maar in Amerika is de pumpkin pie een echte herfstklassieker.

Kenmerkend voor de pumpkin pie is de Amerikaanse “pie crust”. Dit krokante deeg is voor zoete en hartige pies te gebruiken en houdt het midden tussen korstdeeg en bladerdeeg. Net zoals bladerdeeg heeft het een hoog vetgehalte, wat voor een rijke smaak en bladerige textuur zorgt. In Amerikaanse recepten bestaat het vet vaak voor een deel uit shortening. Dit geharde plantaardige vet heeft een hoger smeltpunt dan boter, waardoor de pie crust goed zijn vorm behoudt tijdens het bakken. Het is in Nederland lastig verkrijgbaar, daarom maken we in dit recept een “all butter pie crust”. Om te zorgen dat het toch zijn vorm behoudt is het belangrijk dat het deeg koud de oven ingaat en de eerste 15 minuten te bakken op een hogere temperatuur.

De pompoenpuree voor de vulling is in Nederland niet overal even makkelijk verkrijgbaar. Het wordt ook wel verkocht als pompoenpassata, of kijk eens bij de babyhapjes.

Tip: Maak zelf je eigen pumpkin spice kruidenmix van 1 tl kaneel, ½ tl gemalen gember, ¼ tl nootmuskaat, ⅛ kruidnagel en naar smaak ⅛ tl zwarte peper. Ook leuk om in kleine potjes cadeau te doen!

  • Aantal porties: 12 personen
  • Bereidingstijd: 30 min. + 60 min. oventijd en 3 uur wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: keukenmachine, vershoudfolie, deegroller, pievorm of ovenbestendige schaal van 23 cm ø, keukenschaar en een garde

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar. Leg de boter bij voorkeur een half uurtje in de vriezer om ervoor te zorgen dat de boter wat harder is.

2. Snij de koude boter in blokjes en doe met de bloem en het zout in de grote hakmolen van de keukenmachine. Schud even om zodat de boter met bloem is bedekt. Meng kort op een hoge stand tot een kruimelig deeg. Heb je geen keukenmachine? Snij de boter dan met twee messen door de bloem heen.

3. Giet het ijskoude water er geleidelijk bij en meng zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg (misschien heb je niet al het water nodig). Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur (tot 48 uur) te rusten in de koelkast.

4. Bestuif het werkblad, het deeg en de deegroller met bloem. Rol het deeg in alle richtingen uit tot een min of meer ronde lap van minimaal 33 cm.

5. Bekleed de (niet ingevette) bakvorm met het deeg. Knip het overhangende deeg af op 1 cm van de rand.

6. Vouw de rand rondom van onderaf dubbel, zodat je het uiteinde van het deeg net in de rand van de bakvorm stopt. Zorg ervoor dat de dubbele deegrand overal op de rand van de bakvorm steunt. Het mag er een beetje overheen hangen. Vorm nu de gekartelde rand: Vorm een kleine “v” met de duim en wijsvinger van een hand aan de binnenkant van de deegrand. Gebruik de wijsvinger van de andere hand om het deeg vanaf de buitenkant in deze groef te duwen. Vorm op deze manier rondom de hele rand. Zet de bodem minimaal 30 minuten in de koelkast.

7. Verwarm de oven voor op 200º C (hetelucht). Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en meng met een garde goed door elkaar.

8. Optioneel: Bestrijk de deegrand met een beetje losgeklopt ei voor een mooie kleur en glans. Giet de vulling op de bodem.

9. Bak de pumpkin pie onder het midden van de oven:

  • Eerst 15 minuten op 200º C om de vorm van de korst vast te zetten.
  • Verlaag daarna de temperatuur naar 160º C en bak de pumpkin pie nog 45 tot 60 minuten. De pumpkin pie is klaar als de vulling nog zacht, maar niet meer vloeibaar is wanneer je de bakvorm een beetje heen en weer beweegt.


Als de rand of de vulling tijdens het bakken te donker dreigt te worden, kun je (een gedeelte) van de pumpkin pie afdekken met aluminiumfolie of de temperatuur verlagen. Laat de pumpkin pie rustig afkoelen in de oven met de deur op een kiertje. Zet hem daarna op het aanrecht om verder af te koelen en tot slot een paar uur in de koelkast zodat de vulling verder op kan stijven. Serveer de pumpkin pie koud of op kamertemperatuur, naar wens met een dot verse slagroom met een snufje pumpkin spice kruiden erop.

Pumpkin pie bars, pumpkin pie met speculaaskruiden en andere variaties

Een echte pievorm heeft een platte rand voor de korst om op te steunen. Je kunt ook een porseleinen quichevorm of ovenbestendige glazen schaal gebruiken. Omdat het deeg dan minder steun heeft is het extra belangrijk om het deeg goed op de rand te vormen en te koelen voor het bakken. In plaats van de traditionele pie kun je de pumpkin pie in een brownievorm bakken, met alleen deeg op de bodem. Als de pumpkin pie goed opgesteven is snij je ‘m in vierkante of rechthoekige stukken voor pumpkin pie bars. Ook lekker met een laagje kruimeldeeg erop.

Als je geen kant-en-klare pumpkin spice kruiden kunt vinden, dan kun je ook je eigen pumpkn spice kruidenmix maken door de afzonderlijke gedroogde en gemalen kruiden door elkaar te mixen. Je kunt ook koek- en speculaaskruiden gebruiken. De kaneel is dan meer aanwezig en de pumpkin pie zal minder hartig smaken.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Tussendoortjes recepten, Taart recepten en getagged met Zout, Bloem, Slagroom

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Zeezout fijn
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 1,25

Fijn zeezout
Zeezout fijn
Zeeuwse bloem
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,69

Zeeuwse Bloem
Zeeuwse bloem
Pumpkin spice blend
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 3,95

Pumpkin spice blend
Pumpkin spice blend