Pruimentaart met hazelnoten en marsepein
Erika maakte deze pruimentaart waarmee ze de foodchallenge van november met het thema 'Echte herfstsmaken' won. Bekijk hier haar winnende recept!
30 min. + 30 min. oventijd
Erika bakt het hele jaar door taarten, maar met name in de herfst gaat ze helemaal los. Dit keer kwam er een pruimentaart me hazelnoten en marsepein uit de oven! Een bodem van hazelnoot, gevolgd door een laagje marsepein met daarop de pruimenlaag. Een echte herfsttaart!
- Aantal porties: Voor 1 taart (Ø 20cm).
- Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten bakken.
- Keukenbenodigdheden: Quichevorm (Ø 20cm) met uitneembare bodem en een uitsteekvormpje van blaadjes.
Bereidingswijze
1. Hazelnootbiscuit:
- Verwarm de oven voor 165 °C, boven en onderwarmte.
- Klop de boter licht en luchtig.
- Mix de biologische hazelnoot meel en de poedersuiker.
- Voeg de mix toe aan de boter en mix het met een siliconen spatel.
- Voeg de bloem toe en kneed snel met de handen.
- Rol het deeg tussen 2 bakpapieren uit tot een ronde plak van 3 mm dik.
- Leg de plak deeg op een bakplaat en verwijder het bovenste bakpapier.
- Bak in 20-25 min. gaar.
- Laat afkoelen en breek het tot je kruimels krijgt.
2. Pruimencompote:
- Was en ontpit de pruimen. Snijd ze in 12 delen, tot je kleine plakjes krijgt.
- Verwarm de pruimen in een steelpan samen met de kruiden en suiker op middelhoog vuur en roer regelmatig door tot de pruimen wat zachter worden.
- Je hebt wat vocht nodig (ongeveer 100 gram) in de taart, dus als van de pruimen geen vocht overblijft, voeg een beetje water toe.
3. Korstdeeg:
- Kneed alle ingrediënten snel tot een korstdeeg.
- Als het te warm is kun je een keukenmachine gebruiken.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde plak van ca. 3-4 mm dik.
- De deeglap moet dus zo groot zijn dat hij over de randen van de schaal heen valt als je hem erin legt.
- Vet de ovenschaal in met boter en leg de deeglap erin.
- Druk het zo goed mogelijk op de rand van de vorm, zodat er geen lucht tussen zit.
- Snij de overhangende randen af (makkelijkste is met de deegroller erover gaan, dat snijdt de overhangende deeg af).
3. Afronding:
- Rol de rest van het deeg uit tot een ronde plak van ca. 2-3 mm dik.
- Je kunt stroken snijden van ongeveer 1 cm en kruislings leggen op de taart en verder decoreren met de blaadjes.
- Verwarm de oven voor op 180 °C, boven en onderwarmte.
- Strooi de hazelnoot biscuitkruimels op de korstdeeg.
- Daarna komt de marsepein verdeeld over de bodem in klein stukjes.
- Giet de pruimen erop en spreid het uit.
- Als laatste leg de deeg decor erop.
- Bak gaar in 25-30 min.
Dit recept is gemaakt door @era0202_
Opmerkingen (0)