Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Pretzels

1
(1)
Zelfs met je ogen dicht herken je de typische vorm van deze pretzels. Lekker chewy en de perfecte snack! Wist je dat je ze ook gewoon als een broodje kunt beleggen?
60 min.
Pretzels

Pretzel, brezel of bretzel: de zoute krakelingen van onze oosterburen hebben een onmiskenbare vorm en typische chewy textuur. In Amerika mateloos populair, bij ons zie je de pretzel weinig. Dit heeft alles te maken met een specifieke hulpstof die de pretzels nou juist hun typische kleur en smaak geeft.

We geven je het authentieke recept (mits je voorzichtig te werk gaat!). Toch iets te spannend of moeilijk verkrijgbaar? Ook daar hebben we aan gedacht: bestrijk de pretzels voor het bakken gewoon met wat eiwit losgeklopt met water. Guten Appetit!

  • Aantal porties: 8-12
  • Bereidingstijd: 60 min. + 60 min. wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer met kneedhaak, vershoudfolie, (wegwerp)handschoenen, RVS kom, rooster, bakmatje of bakpapier en bakplaat

Bereidingswijze

Pretzels recept

1. Zet alle ingrediënten klaar.

Pretzels recept

2. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden, strooi de suiker erin en verkruimel de gist erover. Schenk er een beetje van de lauwe melk of water op en laat dit 5 minuten staan om de gist te activeren.

Pretzels recept

3. Smelt de boter en meng dit in een aparte kom met de rest van de melk. Voeg het boter-melk mengsel toe aan de kom met bloem en meng alles door elkaar. Voeg daarna het zout toe en kneed in 10-15 minuten tot een glad, elastisch en niet plakkerig deeg. 

Pretzels recept

4. Laat het deeg losjes afgedekt 45 minuten rusten (of tot het in volume is verdubbeld).

Pretzels recept

5. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke rolletjes van 110 gram (of 12 rolletjes van iets meer dan 70 gram voor kleinere pretzels). Rol daarna elk stuk deeg uit tot een slang van 70 cm die in het midden dikker is (het “buikje”) en aan de uiteindes dun uitloopt (de “armen”). Vorm er pretzels van: sla de uiteindes een of twee keer over elkaar heen en druk ze vast net over de rand van het buikje. 

Pretzels recept

6. Leg de pretzels op bakpapier en zet ze onafgedekt minimaal een uur gekoeld weg. Door het koelen wordt het deeg steviger, waardoor de pretzels tijdens het loogbad beter hun vorm behouden. 

Pretzels recept

7. Maak het loogbad indien je dit gebruikt: Zorg voor een veilige werkomgeving (bekleed het werkblad met vershoudfolie) en draag (wegwerp)handschoenen - raak de natriumhydroxide en het loogbad nooit met blote handen aan. Zet een bakplaat met rooster klaar. Vul een roestvrijstalen kom met 1 liter water en roer er daarna 35 gram natriumhydroxide doorheen. Dompel de pretzels met behulp van een schuimspaan 4 seconden onder in het loogbad en laat ze uitlekken op het rooster. Gebruik je geen natriumhydroxide, klop dan een eiwit los met een eetlepel water en bestrijk de pretzels hiermee. 

Pretzels recept

8. Leg de pretzels op een bakplaat met een bakmatje of ingevet bakpapier erop. Strooi grof zeezout (of een andere topping naar keuze) over het buikje van de pretzel en snij ze eventueel in met een broodmesje. 

Pretzels recept

9. Bak de pretzels afhankelijk van de grootte in zo’n 15 minuten diepbruin. Lauwwarm en vers het lekkerst!

Tip: voor zachte pretzels kun je ze nadat ze uit de oven komen meteen besproeien met een beetje water. 

Vegan pretzels, pretzels met kaas en andere variaties

Denk aan een pretzel en waarschijnlijk zie je er eentje met grote korrels zout erop voor je. Daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven! Pretzels zijn ook heerlijk bestrooid met sesamzaad of (kaneel)suiker, of wat dacht je van pretzels met kaas erover? Ook met de vorm en grootte kun je variëren. 

In Duitsland zullen ze er misschien raar van opkijken, maar in Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om een pretzel in kaassaus of (honing)mosterdsaus te dippen. Je kunt de pretzels ook doormidden snijden en beleggen als een soort broodje gezond.

Je kunt het deeg voor de pretzels bereiden met melk, water of een combinatie van die twee. Melk zal het deeg een iets rijkere smaak en kleur geven. Voor lactosevrije of vegan pretzels kun je de boter en melk in dit recept vervangen door een plantaardige variant. 

Dit bericht is geplaatst in Brood recepten, Basisrecepten en getagged met Pretzels

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie