Pistachepesto

Waar klassieke pesto alla Genovese normaal gesproken met pijnboompitten wordt gemaakt, is deze variant op basis van pistachenoten. Dit zorgt voor een extra groene kleur en een iets zoetere smaak. Je kunt de pistachepesto onder andere gebruiken als saus voor bij pasta of gnocchi.
Pistachepesto is onweerstaanbaar op een Italiaans broodje in combinatie met romige burrata en zoute mortadella. Diezelfde toppings zijn geweldig op een Napolitaanse pizza. Bak de pizza in dat geval alleen met wat olie en kaas (zonder tomatensaus) en voeg de pesto en overige ingrediënten pas na het bakken toe. In Italië is het een ongeschreven regel dat pesto met basilicum niet verwarmd mag worden, omdat het dan zijn kleur verliest.
Tip: Ik maak de pesto in het hakmolentje van de keukenmachine, maar als je een grote vijzel hebt is dat nog beter!
- Aantal: 1 pot
- Bereidingstijd: 10 minuten
- Keukenbenodigdheden: keukenmachine of vijzel, spatel, glazen pot
Bereidingswijze
- Doe de verse basilicumblaadjes in het hakmolentje van de keukenmachine (zie tip) en leg de gepelde pistachenoten er bovenop. Als je gezouten pistachenoten gebruikt dan kun je ze eerst even in een schone theedoek wrijven en de rest van het zout in het recept weglaten.
- Snij de kaas in blokjes en hak of rasp de knoflook fijn. Voeg de kaas, knoflook, zout en olijfolie toe aan de pistachenoten en basilicum.
- Maal kort in de keukenmachine tot een grove pesto.
- Doe de pistachepesto in een schone pot. Schenk er een laagje olie op, dan blijft de pesto langer goed. Bewaar tot gebruik goed afgesloten in de koelkast. Buon appetito!
Opmerkingen (0)