Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Pindakoeken

4
(2)
Opzoek naar een simpel recept voor écht lekkere pindakoeken? Zoek niet verder!
30 min. + 20 min. oventijd
Pindakoeken

Een goed gevulde koektrommel is niet compleet zonder echte pindakoeken! Met dit basisrecept maak je ouderwets lekkere pindakoeken. Of geef er helemaal je eigen draai aan en maak cashewkoeken of pindakoeken met chocolade. 

Hou je van lekkere brosse koeken? Rol het deeg dan wat dunner uit. Liever een zachte koek? Houdt het deeg dan wat dikker. Voor dit recept kun je de boter rechtstreeks uit de koelkast gebruiken, dus je kunt meteen aan de slag! 

  • Aantal porties: 22 pindakoeken
  • Bereidingstijd: 30 min. + 15 min. oventijd + 1 uur wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: vershoudfolie, deegroller, (geribbelde) koekjesuitsteker of glas 7-8 cm ø, bakpapier, bakplaat, bakkwastje

Bereidingswijze

Pindakoeken recept

1. Zet alle ingrediënten klaar. 

Pindakoeken recept

2. Meng de bloem met het bakpoeder, zout en suiker in een kom door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg.

3. Voeg het losgeklopte ei toe (bewaar ½ ei voor het afstrijken) en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg als het deeg te droog is nog een klein beetje ei toe. 

Pindakoeken recept

4. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur gekoeld weg. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). 

Pindakoeken recept

5. Bestuif het werkblad, deeg en de deegroller licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3-5 mm dikte. Steek met behulp van een koekjesuitsteker of glas zoveel mogelijk koeken uit het deeg. Leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het resterende deeg opnieuw uit om nog meer koeken te maken. 

Pindakoeken recept

6. Bestrijk de koeken licht met losgeklopt ei. Verdeel de pinda’s over de koeken, druk ze lichtjes aan en bestrijk nogmaals met een beetje ei. 

Pindakoeken recept

7. Bak de pindakoeken in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin. Laat 15 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats de pindakoeken daarna naar een rooster om verder af te koelen. Bewaar de pindakoeken in een afgesloten koektrommel. 

Cashewkoeken, chocolade pindakoeken en andere variaties

Deze koeken zijn niet alleen met pinda’s heerlijk. Vrijwel alle noten zijn geschikt om deze fijne koeken mee maken. Een paar van onze favorieten zijn cashewkoeken, pistachekoeken en amandelkoeken. Je kunt ook een mix van verschillende noten gebruiken. 

In plaats van de standaard ronde koeken (met of zonder geribbelde rand) kun je ook andere vormen gebruiken, zoals hartjes pindakoeken of kransjes. Als je geen koekjesuitsteker hebt kun je de deeglap ook in rechthoeken of ruiten snijden. Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe krokanter de koeken worden tijdens het bakken. Hou je meer van zachte koeken? Rol het deeg dan wat dikker uit. 

Pinda en chocolade is inmiddels een klassieke combinatie geworden. Deze pindakoeken worden extra luxe wanneer je ze voor de helft (of zelfs helemaal!) in gesmolten chocolade doopt. Het is ook een optie om wat cacao of gesmolten chocolade rechtstreeks aan het deeg toe te voegen. Of voeg een paar eetlepels pindakaas toe aan het deeg voor een extra intense pindasmaak. 

Voor de meeste koeken wordt (witte) basterdsuiker gebruikt, maar je kunt ook experimenteren met andere soorten suiker. Kokosbloesemsuiker geeft bijvoorbeeld weer een heel andere smaak. Kom je een beetje ei tekort voor het afstrijken? Dan kun je dit aanvullen met een eetlepel melk of slagroom.

Dit bericht is geplaatst in: Koekjes recepten, Basisrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Bakpoeder
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,25

Bakpoeder
Bakpoeder
150 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 15,00/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
45,00
 4,50/kg