Matcha Basque Cheesecake

Ken je de Basque burnt cheesecake al? Dit is een cheesecake uit het Baskenland die alle regels voor het maken van een cheesecake aan zijn laars lijkt te lappen. Het resultaat is een cheesecake die super smeuïg is van binnen, met een gekarameliseerd laagje van buiten. Dit zorgt voor een hele bijzondere smaak (hallo umami!) terwijl deze cheesecake juist veel makkelijker te maken is. Je moet hem alleen goed in de gaten houden, want we willen hem natuurlijk nét niet echt verbrand hebben.
Deze variant met matcha doet er nog een schepje bovenop (of eigenlijk in). De aardse smaak van de matcha combineert goed met de romige cheesecake. Voeg naar wens een kneepje yuzu toe voor wat extra frisheid met florale tonen.
- Aantal porties: voor 6-8 personen
- Bereidingstijd: 15 min. + 40 min. baktijd + 6 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: springvorm 18 cm ø, bakpapier en een mixer
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220º C (hetelucht). Klik de rand van de springvorm dicht, leg er een vel bakpapier op en druk de bodem van de springvorm er van bovenaf in, zodat het bakpapier de vorm van de binnenkant van de springvorm aanneemt. Haal het bakpapier eruit, zet de springvorm in elkaar met de bodem erin en stop het voorgevormde bakpapier er weer in.
- Klop de roomkaas (met de yuzu als je die gebruikt) los in een kom. Voeg suiker, vanille en zout toe en klop dit erdoor.
- Klop dan één-voor-één de eieren door het beslag. Voeg het volgende ei steeds pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg de room toe en klop ook die door het beslag.
- Doe een paar eetlepels van het beslag in een apart kommetje met een eetlepel matcha. Meng dit goed door elkaar. Zeef de bloem boven dit kommetje en spatel het er zorgvuldig doorheen. Voeg weer toe aan de rest van het beslag en spatel nog even goed door elkaar.
- Giet het beslag in de vorm op het bakpapier. Klop een paar keer met de bodem van de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Hoe lang de cheesecake precies de oven in moet hangt af van de oven en de temperatuur van de ingrediënten. Start met 25 minuten (doe de oven tussentijds niet open!) en verhoog daarna als het kan de temperatuur naar 240º C. Bak de cheesecake dan nog 5 tot 20 minuten tot de bovenkant donker en nét niet verbrand is.
Als de cheesecake uit de oven komt is de binnenkant als het goed is nog vrij wiebelig als je zachtjes met de vorm heen- en weer beweegt. Laat de cheesecake helemaal afkoelen, het liefst een nacht (zet hem als hij afgekoeld is in de koelkast). De cheesecake gaat flink inzakken, dit hoort! Klik de volgende dag de rand van de springvorm los, trek het bakpapier eraf en serveer de cheesecake in punten met een dessertlepel. Extra lekker met verse aardbeien of rode bessen!












Opmerkingen (0)