Loempia's

Loempia’s zijn er in allerlei soorten en maten. Zo hebben verschillende Aziatische landen hun eigen variant, vaak met een vulling van groente en eventueel vlees of zelfs vis. Zelfs binnen de categorie gefrituurde loempia’s zijn er nog verschillen in vorm, grootte, vulling en smaak.
Met dit basisrecept voor loempia’s kun je alle kanten op. Rol ze als Vietnamese loempia’s, zoals in dit recept, maak kleine party hapjes of juist grotere Chinese loempia’s. Hieronder vind je alvast wat inspiratie voor wat betreft de smaakmakers. Onderaan het recept staan nog meer variaties voor de vulling.
- Chinese loempia’s: zijn groot en meer plat van vorm. Gangbare smaakmakers in Chinese loempia’s zijn bijvoorbeeld knoflook, gember, witte peper, een klein scheutje sojasaus of oestersaus en sesamolie. Ze worden in Nederland standaard geserveerd met zoete chilisaus.
- Indonesische loempia’s (of lumpia’s): zijn kleiner en meer verfijnd qua smaak. Ze bevatten vaak een combinatie van knoflook, ui, witte peper, gemalen koriander, laos, trassi en ketjap manis. Ook lekker met pindasaus om te dippen.
- Vietnamese loempia’s: Zijn lang en rond en zitten er qua grootte tussenin. Typische smaakmakers zijn knoflook, zwarte peper, suiker en vissaus. Probeer voor de full experience ook zeker eens de Vietnamese saus nuoc cham om te dippen en verse kruiden of sla waarin je een warme loempia wikkelt voordat je hem in de saus dipt.
Tip: Maak een grote voorraad en vries de loempia’s ongefrituurd in. Zo heb je altijd zelfgemaakte loempia’s bij de hand! De loempia’s kunnen direct vanuit de vriezer de frituur, oven of airfryer in. De baktijd wordt dan een paar minuten langer.
- Aantal porties: 10 loempia’s
- Bereidingstijd: 60 minuten en 5 minuten baktijd
- Keukenbenodigdheden: vergiet, koekenpan, frituurpan of pan met dikke bodem, schuimspaan of keukentang en keukenpapier
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.

2. Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel af met koud water, hak grof en zet tot gebruik apart.

3. Snij of rasp de knoflook fijn. Verhit olie met kruiden naar smaak in een pan op middelmatig vuur. Voeg daarna de knoflook en prei toe en na een paar minuten de kool en de wortel toe en bak als laatste de taugé mee. Voeg de glasnoedels en eventueel andere vulling en smaakmakers naar keuze toe en zet het vuur uit.

4. Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat ze opgestapeld in de verpakking of onder een vochtige schone theedoek op het aanrecht ontdooien terwijl de vulling afkoelt. Maak een papje van gelijke delen bloem en water en zet dit klaar om de loempia’s mee dicht te smeren. Met een losgeklopt ei of alleen water kan het ook. Pak een loempiavel en leg het met de punt naar je toe op het werkblad. Smeer de rand van het loempiavel rondom in met het bloempapje. Je kunt ook twee vellen op elkaar leggen voor loempia’s met een dikkere korst.

5. Schep ongeveer 50 gram vulling op het loempiavel, net onder de middenlijn. Vouw de onderste punt naar boven en daarna iets terug, over de vulling heen. Vouw daarna de twee zijkanten naar binnen, maar zorg ervoor dat het loempiavel aan de bovenkant niet te veel naar binnen wijkt. Rol de loempia nu verder strak op. Maak zo alle loempia’s tot de vulling of de loempiavellen op zijn. Dek de loempia’s losjes af met vershoudfolie of een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

6. Verhit de olie in een frituurpan of pan met dikke bodem tot 180º C. Bak de loempia’s met een paar tegelijk in ongeveer 5 minuten goudbruin.

7. Schep de loempia’s met een schuimspaan uit het hete vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer warm, met zoete chilisaus om te dippen.

Vegetarische loempia’s, vlammetjes en andere variaties
Als je het basisrecept voor loempia’s eenmaal in de vingers hebt, is het heel makkelijk om er je eigen draai aan te geven.
Voor 10 loempia’s heb je ongeveer 500 gram vulling nodig. Om vegetarische loempia’s te maken gebruik je gewoon alleen groente en glasnoedels voor de vulling. Stukjes omelet, verkruimelde tofu of kleine paddenstoeltjes kunnen ook een verrassende toevoeging zijn. Wil je liever loempia’s met kip? Dan kun je een kippenbout of hele kipfilet in ruim water gaar koken. Pluk het afgekoelde vlees in dunne reepjes en volg het voor het rollen aan de vulling toe. Je hebt niet veel vlees nodig om loempia’s te maken, het is daarom ook een ideaal recept om restjes van de BBQ of het kerstdiner een tweede leven te geven. Garnalen zijn ook heel geschikt om in loempia’s te verwerken. Snij ze grof en bak ze mee met de vulling of voeg ze op het laatst aan de vulling toe als ze al gaar zijn.
Met loempiavellen kun je ook allerlei andere frituurklassiekers maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte vlammetjes? Hiervoor bak je gewoon gehakt rul met ketjap en sambal en vouw je de vellen tot kleine driehoekjes. Kaasstengels vul je met een staafje kaas en vouw je op dezelfde manier als de loempia’s in het basisrecept. Je kunt de loempiavellen eerst met een schaar of mes in stukken snijden om kleinere exemplaren te maken.
Opmerkingen (0)