artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

ITALIAANS PANBROODJE

Geplaatst op 14 augustus 2016 door Oh MY Pie | 0 reacties

In de maand augustus geniet menig Nederlander van een heerlijke vakantie. Een moment van genieten en ontspanning. Vandaag wanen wij ons in Italiaanse sferen. Stel je eens voor: Een prachtige ondergaande zon, een zwoele temperatuur terwijl geuren en kleuren van vers knapperig brood, groentes en fruit, noten en wijn jou tegemoet komen. Ambachtelijk en met pure Passie voor het vak, dat kunnen die Italianen wel. Gelukkig hoef je voor dit ultieme vakantiegevoel net naar Italië maar kan dit gewoon in jouw eigen keuken….

Eigenlijk sta ik meer bekend om de taarten die ik uit mijn mouw schud. Toch wilde ik mij verdiepen in een andere tak van sport, namelijk het bakken van brood! Ik nam een kijkje in de keuken van Kitchen Queen Natalie . Haar passie en liefde voor het maken van prachtige broden, baksels en taarten is fantastisch. Met het recept en de technieken voor het maken van een goed panbrood ging ik aan de slag. Zo toverde ik een mix van prachtige producten op tafel. Deze vulde ik aan met wat Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaatjes en de salade pittenmix, voor een aromatisch karakter en een bite. Dit alles ging zo ‘hopsakee’ in een gietijzeren pan. Een pan? Ja je leest het goed! Geen moeilijk gedoe, gewoon een pan, geduld en wat ingrediënten. Meer heb je niet nodig!

Ben je benieuwd naar het recept! Stroop de mouwen maar op! We gaan er een feestje van maken!

Wat heb je nodig?

• Een gietijzeren pan (24 cm)
• Bakpapier
• Mengkom

Ingrediënten:

300 gr. (glutenvrij) havermeel*
145 g boekweitmeel
70 gr. (glutenvrije) havervlokken of boekweitvlokken
1 tl zout
10 gr gedroogde gist
2 el olijfolie
1 tl xanthaangom
400 ml lauw warm water
50 gr. zongedroogde tomaatjes
50 gr. Italiaanse salademix
2 takjes tijm of rozemarijn

*Niet glutenvrij? Gebruik gewoon speltbloem en laat de xanthaangom achterwege. Xanthaangom neemt de werking van gluten over en zorgt voor een samenhangend deeg.

Aan de slag!

1. Snijd als eerst de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Deze hoef je niet persé te weken want in het brood worden ze vanzelf smeuïg. Vervolgens kun je ook de takjes tijm fijnsnijden of de takjes rozemarijn ontdoen van de groene blaadjes.
2. Doe de melen, de havervlokken, de olijfolie, het gist, het zout, de xanthaangom en het water in een mengkom.
3. Roer het deeg goed door elkaar, het klopt dat het deeg plakkerig aanvoelt.
4. Voeg nu de zongedroogde tomaatjes, de salade pittenmix en de kruiden toe. Roer alles nogmaals door elkaar. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek, laat het deeg een nachtje staan (8 a 12 uur).
5. Bebloem je handen en het aanrecht en haal het deeg uit de kom. Kneed dit kort en leg de bal op een bakpapier. Dek het deeg af met een theedoek en laat het rusten.
6. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet de pan een uurtje met deksel in de oven (zonder het deeg, zodat de pan goed heet kan worden).
7. Haal de pan uit de oven en doe de deegbal in de pan bovenop het bakpapier. Bak het brood 30 minuten op 200 graden met deksel in de oven.
8. Daarna haal je de deksel eraf en bak nogmaals 15 tot 20 minuten tot het mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat het afkoelen op een rooster.
9. Geniet ervan met volle teugen!
Basilicum Pesto!

Bij zo’n ambachtelijk brood hoort natuurlijk een smakelijke dip. We blijven in de Italiaanse sferen met deze basilicum pesto! Tegenwoordig is pesto niet meer weg te denken uit onze keuken. En hoewel je pesto gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen, is een eigen gemaakt variant toch het allerlekkerst. Geloof me, hierna wil géén kant-en-klare potjes basilicum pesto meer!

Ingrediënten:

3 handjes verse basilicum
2 tenen knoflook
30 gr. pijnboompitten
30 gr. Parmezaanse kaas of pecorino
Zout en peper
Olijfolie

Bereidingswijze:

1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat deze kleine Rakkers lichtbruin zijn.
2. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengeltjes. Het kost wat tijd maar ik beloof je, het resultaat is voortreffelijk!
3. Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.
4. Pak een keukenmachine en maal de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas tot een gladde massa.
5. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat.
6. Breng de groene pesto op smaak met zout en peper.


Over Oh MY Pie

Wie is dan die dame achter ‘Oh My Pie?’ Ik ben Marike een enthousiaste, creatieve en vrolijke meid van 28 lentes jong. In het dagelijkse leven werk ik in het VMBO. Naast het lesgeven is ben creatief met woorden, schilderen en met taarten. Door de diagnose coeliakie heb ik mijn leven drastisch aan moeten passen. Ik weet van mijn glutenvrije ‘last’ een feestje te maken in de keuken. Met passie en creativiteit maak ik van enkele pure ingrediënten prachtige creaties. Zowel hartig als zoet gaan er in als koek! Voor De Notenshop maak ik regelmatig recepten en schrijf ik informatieve blogs, dat is echt een feest om te doen! Deze deel ik dan ook graag met jullie, zodat ook jij aan de slag kan gaan in de keuken! Neem gerust een kijkje op mijn website: www.ohmypie.nl Of volg mij via Facebook: www.facebook.com/ohhmypie of Instagram: www.instagram.com/oh.my.pie

Deel dit artikel
Geef een reactie