Italiaans panbroodje

0 review
Geniet van een echt Italiaans ambachtelijk brood met verse pesto dip. Dit recept maak je gemakkelijk in een gietijzeren pan, bakken maar!
25 min. + 45 min. oventijd
Italiaans panbroodje

In de maand augustus geniet menig Nederlander van een heerlijke vakantie. Een moment van genieten en ontspanning. Vandaag wanen wij ons in Italiaanse sferen. Stel je eens voor: Een prachtige ondergaande zon, een zwoele temperatuur terwijl geuren en kleuren van vers knapperig brood, groentes en fruit, noten en wijn jou tegemoet komen. Ambachtelijk en met pure Passie voor het vak, dat kunnen die Italianen wel. Gelukkig hoef je voor dit ultieme vakantiegevoel net naar Italië maar kan dit gewoon in jouw eigen keuken….

Eigenlijk sta ik meer bekend om de taarten die ik uit mijn mouw schud. Toch wilde ik mij verdiepen in een andere tak van sport, namelijk het bakken van brood! Ik nam een kijkje in de keuken van Kitchen Queen Natalie . Haar passie en liefde voor het maken van prachtige broden, baksels en taarten is fantastisch. Met het recept en de technieken voor het maken van een goed panbrood ging ik aan de slag. Zo toverde ik een mix van prachtige producten op tafel. Deze vulde ik aan met wat Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaatjes en de salade pittenmix, voor een aromatisch karakter en een bite. Dit alles ging zo ‘hopsakee’ in een gietijzeren pan. Een pan? Ja je leest het goed! Geen moeilijk gedoe, gewoon een pan, geduld en wat ingrediënten. Meer heb je niet nodig!

Bij zo’n ambachtelijk brood hoort natuurlijk een smakelijke dip. We blijven in de Italiaanse sferen met deze basilicum pesto! Tegenwoordig is pesto niet meer weg te denken uit onze keuken. En hoewel je pesto gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen, is een eigen gemaakt variant toch het allerlekkerst. Geloof me, hierna wil géén kant-en-klare potjes basilicum pesto meer!

Ben je benieuwd naar het recept! Stroop de mouwen maar op! We gaan er een feestje van maken!

  • Aantal porties: 16
  • Bereidingstijd: 25 minuten + 45 minuten baktijd
  • Keukenbenodigdheden: gietijzeren pan (24 cm), bakpapier, mengkom

Bereidingswijze

  1. Snijd als eerst de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Deze hoef je niet persé te weken want in het brood worden ze vanzelf smeuïg. Vervolgens kun je ook de takjes tijm fijnsnijden of de takjes rozemarijn ontdoen van de groene blaadjes.
  2. Doe de melen, de havervlokken, de olijfolie, het gist, het zout, de xanthaangom en het water in een mengkom.
  3. Roer het deeg goed door elkaar, het klopt dat het deeg plakkerig aanvoelt.
  4. Voeg nu de zongedroogde tomaatjes, de salade pittenmix en de kruiden toe. Roer alles nogmaals door elkaar. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek, laat het deeg een nachtje staan (8 a 12 uur).
  5. Bebloem je handen en het aanrecht en haal het deeg uit de kom. Kneed dit kort en leg de bal op een bakpapier. Dek het deeg af met een theedoek en laat het rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet de pan een uurtje met deksel in de oven (zonder het deeg, zodat de pan goed heet kan worden).
  7. Haal de pan uit de oven en doe de deegbal in de pan bovenop het bakpapier. Bak het brood 30 minuten op 200 graden met deksel in de oven.
  8. Daarna haal je de deksel eraf en bak nogmaals 15 tot 20 minuten tot het mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat het afkoelen op een rooster.
  9. Geniet ervan met volle teugen!

Basilicum Pesto!

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat deze kleine Rakkers lichtbruin zijn.
  2. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengeltjes. Het kost wat tijd maar ik beloof je, het resultaat is voortreffelijk!
  3. Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.
  4. Pak een keukenmachine en maal de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas tot een gladde massa.
  5. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat.
  6. Breng de groene pesto op smaak met zout en peper.
Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Borrelhapjes recepten, Bijgerechten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Pijnboompitten
Pijnboompitten De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 10,95

Gedroogde tomaten
Gedroogde Tomaten De Notenshop
Waardering:
89% of 100

Vanaf 2,25

Havervlokken
Havervlokken De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,69

Salade Mix
Salade Mix De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 4,95

Boekweitmeel
Boekweitmeel De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 2,25

Speltbloem
Speltbloem De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,50

Xanthaangom
Xanthaangom De Notenshop
Waardering:
93% of 100

Vanaf 11,95

Olijfolie MILD (500 ml)
Olijfolie MILD (500 ml) Your Organic Nature
Waardering:
97% of 100
4,99
Boekweitvlokken
Boekweitvlokken De Notenshop
Waardering:
92% of 100

Vanaf 3,25

Fijn zeezout
Zeezout Fijn De Notenshop
Waardering:
87% of 100

Vanaf 1,25