Geroosterde Seitan met Pompoen saus en Knoedels
Baktijd wordt geladen...

- Aantal porties: 4-6 porties.
- Bereidingstijd: 2 uur.
- Keukenbenodigdheden: 1 pan, 2 grote kommen, handmixer en snijplank.
Bereidingswijze
Seitan
- Meng in een kom tarwegluten, bloem en kruiden.
- Voeg water, sojasaus en olie toe. Meng alles door elkaar, er moet een fijn, licht rubberachtig deeg ontstaan.
- Haal het deeg uit de kom op het werkblad, beweeg het grondig en vorm er een brood van. Wikkel het resulterende seitan brood in voedselfolie en laat het een nacht in de koelkast staan. De volgende dag kun je de seitan koken of bakken, als heel brood of in dunne plakjes.
- Je kunt koken in water met groentebouillon. Als je seitan heel kookt, heb je ongeveer een uur nodig, als je plakjes kookt, is 20 minuten voldoende.
- Verwarm tijdens het bakken de oven voor op 170°C en bak 20 minuten als plakjes.
- Als je de seitan kookt in pompoen saus, dan rooster je het plakjes aan de en op de pan.
- Je kunt de saus op de seitan doen, bijvoorbeeld met een saus die je gebruikt om vlees te bereiden.
Knoedels
- Meng in een grote kom de bloem met de suiker, het zout en de verkruimelde gist.
- Voeg vervolgens water toe en meng. Er ontstaat een plakkerig deeg, dat nu op een warme plaats 1 uur in alle rust wordt gefermenteerd.
- Verdeel het deeg na een uur in 2 of 4 stukken op een goed met bloem bestoven bord en vorm de
brood. Laat het dan nog een 20 fermenteren. Als de broden te plakkerig zijn, bestuif ze dan met
bloem, vul de pan voor de helft met water en laat koken. - Voeg het gevormde deeg toe en dek de pot af. Kook op middelhoog vuur gedurende 20 minuten zonder bloot te stellen.
- Je kunt de zelfgemaakte dumplings laten afkoelen, licht invetten en vervolgens alles invriezen wat je niet nodig hebt.
Pompoen saus
- Snijd de ui in kleine stukjes en bak deze in goud op laag vuur en 2 el olie. Het duurt ongeveer 5-10 minuten.
- Maak ondertussen de wortelen, peterselie en bleekselderij schoon. Snijd ze in kleinere blokjes en voeg ze toe aan de uienpot als ze goudbruin zijn.
- Rooster alles samen een paar minuten tot de groenten de juiste kleur krijgen. Voeg vervolgens 2 el suiker toe en roer opnieuw om de suiker op de groenten te karamelliseren. Voeg na een minuut de azijn toe en roer opnieuw tot de vloeistof is verdampt.
- Besprenkel met groentebouillon. Voeg peper, laurier en zout toe. Je kunt nieuwe kruiden, zwarte peper en kruidnagel in een zak stoppen, zodat je ze niet in de saus hoeft te zoeken.
- Kook de groenten met de kruiden tot ze volledig zacht zijn op een laag vuur gedurende ongeveer een uur. Je kunt de groenten mixen met een staafmixer of strainer, vergeet niet eerst de kruiden van het vuur af te halen.
- Je kunt er ook een seitan bovenop koken. Zorg ervoor dat u niet te veel water toevoegt.
- De laatste stap is om indien nodig de helft van het citroensap, de room en het zout toe te voegen.
- Als de saus te dik is, verdun deze dan met water en als hij te dun is, voeg dan bloem toe. Als je groenten zoals ik mixt, moet je de saus verdunnen met water en room.


Opmerkingen (0)