Galette

Een lap deeg, romige vulling, verse groente of fruit en hup de oven in. De galette past zich aan elke gelegenheid aan en je hebt er niet eens een bakvorm voor nodig.
Leuk weetje: Buiten Frankrijk staat deze taart bekend als galette, maar de Fransen zullen eerder denken dat je daarmee een hartige crêpe of driekoningentaart bedoelt. De galette zoals wij hem kennen wordt in Frankrijk een tarte rustique genoemd.
- Aantal porties: bijgerecht voor 3 personen / dessert voor 6 personen
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Wachttijd: 30 minuten
- Oventijd: 40 minuten
- Keukenbenodigdheden: keukenmachine (optioneel), vershoudfolie, deegroller, bakpapier, bakplaat
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Leg de boter bij voorkeur een kwartiertje in de vriezer om ervoor te zorgen dat hij wat harder wordt.

2. Doe de droge ingrediënten in de bak van de keukenmachine. Voeg de koude boter in blokjes toe en meng kort in de keukenmachine tot grove kruimels.

3. Voeg het koude water toe en meng zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg wat loskomt van de wand van de kom. Zonder keukenmachine kun je de boter door de droge ingrediënten wrijven en het water erdoor kneden. Kneed zo kort mogelijk om te voorkomen dat de boter warm wordt, een deegschraper kan hierbij helpen.

4. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg 30 minuten (of een nacht) in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 190º C (hetelucht). Bestuif het werkblad en de deegroller licht met bloem. Rol het deeg op bakpapier uit tot een ronde lap van 35 cm doorsnede.

6. Prik hier en daar gaatjes in de bodem. Bestrijk de bodem met een romige vulling, zoals ricotta. Laat 3-4 cm van de rand vrij.

7. Snij groente of fruit in plakken, dep droog met keukenpapier en schik bovenop de galette. Breng naar wens op smaak met een scheutje olijfolie en peper of zout (voor groente) of een schepje suiker (voor fruit).

8. Vouw de rand van de galette over de vulling en bestrijk deze met wat melk, room of losgeklopt ei. Bij een galette met fruit kun je ook nog wat suiker over de rand strooien.

9. Bak de galette onder het midden van de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Maak naar wens af met verse kruiden en serveer warm, lauwwarm of koud.


Snelle galette, galette met fruit en andere variaties
Met dit basisrecept voor galette kun je naar hartelust variëren. In plaats van ricotta kun je bijvoorbeeld ook roomkaas gebruiken, die je makkelijk op smaak brengt met verse of gedroogde kruiden. Voor een vegan variant zou je ook een plantaardige boter in het deeg kunnen gebruiken en hummus in plaats van ricotta, lekker in combinatie met gebakken paddenstoelen. Voor een zoete galette is het lekker om gele room of spijs als basislaag te gebruiken waar het fruit op komt te liggen. Een paar ideeën voor zoete galette met fruit zijn bijvoorbeeld rabarber, appel, perzik of bosvruchten. Ook qua groente kun je alle kanten op. Groenten zoals pompoen, wortel, prei en tomaat kun je eventueel eerst roosteren. Hierdoor wordt de smaak wat zoeter en intenser. Om te voorkomen dat de galette te vochtig wordt kun je gesneden tomaten ook eerst bestrooien met wat zout en een kwartiertje in een vergiet leggen uit laten lekken.
Voor een snellere en makkelijkere versie kun je ook kant-en-klaar deeg voor (hartige) taart gebruiken. Kies een ronde lap voor een ronde galette, of maak gewoon een rechthoekige variant als er geen ronde lap verkrijgbaar is.
Opmerkingen (0)