Bananenfeest: 50% korting op Bananenchips 500 gram! Klik hier!

Opruim-Zondag: 400 gram chocolade rozijnen melk voor maar €1,95! Klik hier!

Franse uiensoep

0
(0)
Franse uiensoep: een kom vol lekkers, met de rijke smaak van langzaam gekaramelliseerde uien en een heerlijk broodje!
20 min.
Franse uiensoep

Een dampende kom Franse uiensoep met een dikke plak rustiek stokbrood met gesmolten kaas. Het is zo’n beetje de definitie van hartig en past helemaal bij guur herfst- of winterweer. Hoewel deze klassieke Franse soep in menig restaurant eigenlijk het hele jaar door op de kaart staat.

Franse uiensoep is helemaal niet moeilijk om te maken, je hebt alleen wat tijd nodig om de uien langzaam te laten karameliseren. Dit zorgt voor de rijke umamismaak die zo kenmerkend is voor Franse uiensoep. Wijn, madeira of cognac geeft de soep extra diepgang, maar is zeker niet noodzakelijk. Serveer de Franse uiensoep als een stevig voorgerecht, of geef er een simpele salade met vinaigrette bij om er een hoofdgerecht van te maken.

Tip: Overgebleven stokbrood of stevig (zuurdesem)brood van de vorige dag is perfect om in dit recept een tweede kans te geven. Als het brood wat droger is behoudt het namelijk goed zijn vorm, terwijl het alle smaken van de uiensoep in zich opneemt.

  • Aantal porties: 6-8 personen
  • Bereidingstijd: 20 minuten + 60 minuten kooktijd
  • Keukenbenodigdheden: ruime pan met dikke bodem, keukenmes, bakspatel, broodmes en (ovenbestendige) soepkommen

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar.

2. Pel de uien en de knoflook. Snij de ui in dunne ringen en hak of rasp de knoflook fijn.

3. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak de ui met het deksel op de pan in 30-60 minuten op laag vuur tot het helemaal zacht en bruin van kleur is. Schep af en toe om en voeg de laatste 10 minuten de knoflook toe.

4. Optioneel: Blus de gebakken uien af met witte wijn.
Voeg de bloem toe en roer samen met de aanbaksels los. Laat de bloem een paar minuten garen. Verwarm intussen de bouillon. Voeg de warme bouillon toe aan de gebakken uien. Breng de soep naar wens verder op smaak met een scheutje madeira of cognac (optioneel), een laurierblaadje en (gedroogde) tijm. Laat de soep 10 tot 30 minuten rustig koken. Proef en voeg naar smaak nog wat versgemalen zwarte peper en zout toe.

5. Verwarm de ovengrill voor. Snij het stokbrood in dikke schuine plakken. Als het brood vers is, kun je het eventueel eerst even roosteren in de oven of broodrooster. Schep de soep in ovenbestendige kommen. Leg in elke kom een plak stokbrood en beleg het royaal met de geraspte kaas. Als je geen ovenbestendige kommen hebt, kun je de broodjes met de kaas erop ook apart roosteren en daarna in de soep leggen.

6. Zet de kommen met uiensoep met het stokbrood erin onder de hete grill. Verwarm een paar minuten tot de kaas gesmolten is. Garneer de Franse uiensoep naar wens met fijngehakte verse peterselie of een takje tijm en serveer meteen. Bon appétit!

Vegan uiensoep, Franse uiensoep zonder alcohol en andere variaties

Franse uiensoep wordt traditioneel met runderbouillon of -fond gemaakt. Fond is een extra geconcentreerde bouillon. Als je een minder geconcentreerde bouillon gebruikt, kun je de soep wat langer laten inkoken. Om de Franse uiensoep vegetarisch te maken kun je de runderbouillon vervangen door groente- of paddenstoelenbouillon. Voor een helemaal vegan variant vervang je de boter daarnaast nog door een plantaardige versie, of gebruik je olie om de uien in te smoren. Kies in dat geval ook voor een plantaardig alternatief voor de kaas.

Door de uien af te blussen met witte wijn en een scheutje madeira of cognac krijgt de soep wat extra warmte en diepgang in de smaak. Je kunt dit gerust weglaten als je liever een Franse uiensoep zonder alcohol maakt.

In dit recept gebruiken we een lepel bloem om de soep iets te binden. Wil je een glutenvrije uiensoep maken, of vind je het gewoon mooi als de soep iets helderder is? Laat de bloem (en het brood) dan weg en gebruik een glutenvrije bouillon.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Lunch recepten, Hoofdgerecht recepten en getagged met Zout, Bloem, Peper

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Speltbloem
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,09

Speltbloem
Speltbloem
Zeezout fijn
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 1,25

Fijn zeezout
Zeezout fijn
Kippenbuillonpoeder
Nieuw
Kippenbouillon
De Notenshop

Vanaf 6,95

Kippenbuillonpoeder
Kippenbouillon